I ♥ muffins
Właśnie sobie uświadomiłam, że to mój tegoroczny pierwszy wypiek z użyciem rabarbaru! Może jeszcze uda mi się nadrobić zaległości, ale tymczasem pochłaniam kolejną już muffinę i gorąco zachęcam do wypróbiwania przepisu, bo smak jest fantastyczny. Kwaskowaty, niezbyt słodki, bo ze znacznie zredukowaną ilością cukru, mocno owocowy. Idealny na ciepłe, letnie popołudnie.
Ilość sztuk: 18
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- rabarbar - około 250-300 g
- 1 szklanka maślanki truskawkowej
- 90 g margaryny
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru trzcinowego (można dać więcej, nawet do 1 i 1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- cukier trzcinowy wymieszany z mielonym cynamonem
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, maślankę i umyty i pokrojony w kostkę rabarbar (jeśli rabarbar jest młody, nie trzeba wcześniej go obierać) . Następnie szybko połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Masę nałożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffinki (do 3/4 wysokości), wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Podawać po wystygnięciu.
[print_link]
[:Listonic]
3 komentarze:
świetnie wyglądają!
mnie nie trzeba zachęcać... uwielbiam muffiny a te z rabarbarem biją w tym roku rekord popularności w moim domu :)
[img]http://knedlik.pl/blog/wp-content/upload/1279367379-knedlik_logo.jpg[/img]
Prześlij komentarz