piątek, 6 sierpnia 2010

A… jak arbuz

Watermelon salad
Arbuz, czyli samo zdrowie, szczególnie jeśli połączyć go z bogatą w witaminy zieloną roszponką. Idealny duet na wakacje. Mało kaloryczny (100 g arbuza to zaledwie 20 kcal!) , soczysty, pyszny. O jego dobroczynnych właściwościach poczytać możecie chociażby w serwisie ABC Zdrowie - edukacyjnym portalu medycznym. W poszczególnych jego działach znajdziecie również inforamacje o tym jak powinna wyglądać zbilansowana dieta, o odpowiedniej kaloryczności posiłków, dobrych nawykach żywieniowych czy skutecznych sposobach na odchudzanie. A wszystko to podane w jasny, czytelny sposób. Chyba każdy (no, może prawie) znajdzie tutaj coś dla siebie. Zapraszam do zajrzenia na stronę i do wypróbowania sałatki.
1 kg arbuza - obranego i pozbawionego pestek
1 czerwona cebula
3 garście roszponki
opakowanie sera feta
garść posiekanej mięty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy extra virgin
sól, pieprz
Arbuza i fetę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, dodać do roszponki, delikatnie wymieszać. Przygotować sos - oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę (tuż przed podaniem), posypać świeżą miętą.

1 komentarz:

kuchareczka pisze...

Uwielbiam arbuz z fetą! Nauczyłam się go jeśc w grecji. Tam był jeszcze zodrobina pietruszki, ale nie ostrej, świeżym oregano i kropelką octu balsamicznego wymiesznaego z sokiemz cytryny. Coś pieknego :)