Próbowaliście kiedyś zmiksować pietruszkę i zrobić z niej podstawę sosu do makaronu? Ja tak i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jeśłi znudzi mi się bazylia w tradycyjnym pesto, mam już czym ją zastąpić. Sos na bazie pietruszki ma intensywny smak i jest dosyć ostry (ach ta niepozorna natka! ;)). Dobrze smakuje z migdałami, ale sądzę, że z orzeszkami piniowymi byłby równie smaczny. I fantastycznie pasuje do makaronu pełnoziarnistego. Polecam w ramach eksperymentu. No i dla nieziemsko zielonego koloru!
Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 60 g płatków migdałowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
- 250 g penne pełnoziarnistego
Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub moździerzu, zmiksować na jednolitą masę (sos powinien być dosyć gęsty), w razie potrzeby dodać więcej oliwy/płatków migdałowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem. Posypać odrobiną tartego parmezanu.
[:Listonic]
[print_link]
9 komentarzy:
No proszę ostatnio co do joty zrobiłam sobie takie pesto :-)
tak, próbowałam, to jest bardzo dobre :)
próbowałam z orzechami pinii, nerkowcami i zwykłymi ziemnymi, najbardziej zasmakowałam w dwóch pierwszych; nerkowce można podprażyć; jest super
ja jadłam także z macą - jako pastę
Świetny pomysł, właśnie mąż przynisł z działki całe pęki pietruszki, pewnie więc wypróbuję!
świetny sposób na pietruszkę :)
Ja tez próbowalam. Z pieczywem na zakwasie i szynką szwarcdzwaldzką, pycha!
ta zieleń jest rzeczywiście świetna
Heh..i u mnie pietruszkowe pesto dziś. Troszkę inne jednak, bo z cukinią :) Lubię takie smaki :) Pozdrowionka ;*
sprobuj dodac orzechow wloskich - nadaja glebi i wyrazistości ;)
[...] wiedzą, że makarony wszelkiej maści należą do dań moich ulubionych. Spaghetti, papardelle czy penne zawsze mam w szafce – dodam tylko kilka składników i już obiad [...]
Prześlij komentarz