niedziela, 24 października 2010

Spaghetti z sosem bolońskim

Weekendowe gotowanie

Spaghetti bologneseSos nazywany przez nas bolońskim, przez mieszkańców Bolonii określany jest raczej mianem ragù. Co ciekawe, Włosi nie podają go z makaronem spaghetti, chociaż wydawać by się mogło, że to całkiem zgrany duet. Moja wersja sosu należy do tych najprostszych i ekonomicznych ;), bo bazuje na minimalnej ilości składników. Ale jeśli chcecie, do sosu dodać możecie seler naciowy, marchewkę, czerwone wino i pancettę. Będzie jeszcze bardziej smacznie!


Przy okazji przypominam wam o trwającej edukacyjnej kampanii Makaron rządzi zdrowo! Może zechcecie podzielić się ze mną waszymi ulubionymi przepisami na dania z makaronem? Zachęcam!


Składniki:



  • 250 spaghetti

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebula

  • puszka pomidorów pelati

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 450 g mięsa mielonego wołowego

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodać pomidory i szczyptę oregano. Dusić około 10-15 minut do momentu, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. W międzyczasie w drugim rondelku podsmażyć mięso, doprawiając pod koniec smażenia solą, pieprzem i papryką. Kiedy mięso będzie miękkie, połączyć je z sosem, dusić razem jeszcze kilka minut (czas duszenia można też znacznie wydłużyć). Gotowy sos podawać z ugotowanym al dente makaronem.


[print_link]

2 komentarze:

wedelka pisze...

Uwielbiam :) Jedno z dań, które zawsze poprawia mi humor :)

Majana pisze...

Przepyszny! Chyba ulubiony:)