niedziela, 17 października 2010

Penne z warzywnym sosem

Weekendowe gotowanie

Makaronowej uczty ciąg dalszy. Dzisiaj będzie bardzo zdrowo i bardzo smacznie. Pamiętacie Edka? Na swoim profilu donosi, że do akcji Makaron rządzi zdrowo! przyłączył się również Pomidor! Dzisiejszy sos do makaronu musi być więc pomidorowy. Do Drużyny Makarona Edka zaprosiłam również Cukinię, Seler, Pietruszkę i Marchewkę! I muszę powiedzieć, że całkiem zgrana z nich paczka!



Sos ten jest idealny. Bogaty w witaminy stanowi doskonałą podstawę dla wielu makaronowym wariacji. Solidną porcję warto przechować w słoiczku lub po prostu zamrozić. Sos jest słodki, powinien więc smakować również dzieciom. Ja lubię go doprawić, dodając odrobinę ostrej papryki i pieprzu. Polecam.


A wy macie jakieś swoje ulubione i sprawdzone przepisy na potrawę z makaronem? Jeśli tak, chętnie je wypróbuję! Swoje propozycje zostawiajcie w komentarzach pod wpisem lub przesyłajcie na adres e-mail: kontakt[at]knedlik.pl. Obiecuję, że każdy przepis wypróbuję, a rezultaty zobaczycie na blogu.


Czas przygotowania: 40 minut


Porcje: 2-4


Składniki:



  • makaron penne

  • puszka pomidorów pelati

  • 2 małe marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 mała cukinia

  • kawałek selera

  • mała czerwona papryka

  • 1 cebula

  • biała część pora

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

  • oregano


Wszystkie warzywa obrać i drobno posiekać (marchewkę, seler i pietruszkę można też zetrzeć na tarce). Następnie dusić w rondelku około 20-30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pomidory, bazylię i oregano. Dusić jeszcze chwilę, na koniec doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Na koniec posypać tartym żółtym serem.



[print_link]

1 komentarz:

Majana pisze...

Nie ma to jak pyszny makaronik z pomidorowym sosikiem:)
Pozdrowienia:)