niedziela, 7 listopada 2010

Szałot śląski

Dobre, bo polskie!

szałot śląskiZ Ireną i Andrzejem po polsku gotowałam i w roku ubiegłym, i dwa lata temu, w tym roku również nie mogłam nie dołączyć do akcji pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.plW tym roku proponuję potrawy proste, niewyszukane, przyrządzone z polskich składników, nadające się na codzienny obiad czy deser. Moją pierwszą propozycją jest szałot śląski, potrawa wpisana na listę produktów regionalnych. Najczęściej przygotowywana jako mieszanka śledzia, ziemniaków, ogórka kiszonego i cebuli. Nieskomplikowana i smaczna. Gotujemy po polsku!


Składniki:



  • 1 kg ziemniaków

  • 3 solone śledzie

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 cebula

  • pieprz


Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, a następnie obrać ze skórki. Razem z ogórkiem i cebulą pokroić w kostkę. Śledzie wymoczyć, pozbawi�� ości i następnie pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną octu.


[print_link]

1 komentarz:

grazyna pisze...

Zawsze bardzo lubiłam szałot ale z mniejszą ilością śledzia, za to okraszony skwarkami z boczku wędzonego, pychota - smak dzieciństwa.Taki szałot robiła babcia, smażyła rolady albo kotlety zabieraliśmy to i wyruszaliśmy na cały dzień na łąkę lub do ogródka.