niedziela, 22 maja 2011

Penne z pomidorami i fetą

Penne with feta cheese and cherry tomatoes

O tak! Czegoś takiego nam brakowało przez te wszystkie smutne zimowe dni. W weekend w zasadzie odwiedziło nas lato, tak więc nie mieliśmy ochoty na nic ciężkiego, ani na nic długiego w przygotowaniu. Wybraliśmy małą wariację na temat greckiej sałatki. Feta, pomidory i... makaron. Niezwykłe kolory i niesamowite smaki. Nawet gdy teraz, już dzień po, przypominam sobie te barwy na talerzu cieknie mi ślinka.

150g makaronu penne

250g pomidorków cherry

200g fety

bazylia

sól, pieprz

oliwa

sok z cytryny

Makaron gotujemy. W międzyczasie kroimy w kostkę fetę, pomidorki przekrawamy na połowy, rwiemy bazylię. Wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę soku z cytryny i 5-6 łyżek oliwy, solimy, pieprzymy. Gdy makaron się ugotuje mieszamy z resztą składników. Od razu podajemy.

Brak komentarzy: