czwartek, 19 maja 2011

Ciasto czekoladowe

Brownie

Wiosna wiosną, ale powoli byliśmy skłonni uznać, że już potrzebujemy chwili wytchnienia, dlatego zwróciliśmy się z powrotem w stronę tradycyjnego gościa w naszej kuchni - czekolady. Brownies były doskonałym wyborem. Mocno czekoladowe i wilgotne zaspokoiły nasz czekoladowy głód z naddatkiem.

3/4 szklanki stopionego masła

1 łyżka rumu

3 jajka

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Połączyć ze sobą masło, rum i cukier. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przelać do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki (my zdecydowaliśmy się na przygotowanie małych brownies w kokilkach). Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza. Podawać na przykład obsypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

Majana pisze...

Świetne! I ten dodatek rumu...mmmm.... :))

zauberi pisze...

ale fajnie wygląda :)

Kuchennefascynacje pisze...

Pycha :)