Po truskawkach przyszedł czas na jagody. Lubimy je wykorzystywać w kuchni ze względu na ich niesamowity smak i zapach, ale również ze względu na ich kolor. Koktajle to nasz jagodowy numer jeden. Do tego babeczki i tarty. Tym razem spróbowaliśmy muffinów. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, doskonale podkreślają smak samych owoców.
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jajka
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki mleka
jagody (my daliśmy na oko, tak żeby swobodnie połączyły się z ciastem - ok. 300-500 g)
Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Do nich dodajemy mokre: : jajka, śmietanę, mleko i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy, tak, żeby jak najmniej rozgnieść. Piec około 25 minut w 190ºC.
11 komentarzy:
ale Wam wyrosły! Częstuję się jedną :)
Piekne zdjecia! Narobiliscie mi ochoty na muffiny :)
piękne zdjęcia!
Apetycznie wyglądają :) a próbowaliście wytrawnych? Rewelacja! Często jem na drugie śniadanie z jakąś pastą
Pyszne!
A wiecie gdzie można kupić smaczne i niedrogie muffiny? W niektórych miejscach ceny są oszałamiające :(
Ja kupuję w CH targówek, jest tam taka wyspa, nie pamietam nazwy, maja ogromny wybór slodkich i wytrawnych
Tak, tak, to Biscuiterie!! Uwielbiam Leśną pokusę i Jagodową bajkę, ale te też wyglądają apetycznie. Schrupałabym chętnie teraz taką z jagodami! :)
[...] na muffiny jest sprawdzony zestaw składników, taki jak w przepisie na muffiny jagodowe, zamiast jagód użyłam jednak borówek amerykańskich. Niezastąpiony jest tutaj topping z serka [...]
słuchajcie, ostatnio ciagle zajadam się "Muffinem Urody". Jest z otrębami, żurawiną, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi! :)nie dosc, ze zdrowy to jeszcze jaki dobry :))
Muffiny z borówkami tez muszą byc pyszne, ale zjadłabym takiego zdrowego muffina..
Prześlij komentarz