niedziela, 14 sierpnia 2011

Hamburgery z gorgonzolą i gruszką

Przy wielu okazjach zapraszamy Was do zasubskrybowania naszego newslettera (co można zrobić tu), w którym co tydzień dzielimy się z Wami przepisami, których nie znajdziecie na blogu. Chcąc jednak podzielić się przepisami ze wszystkimi publikujemy je na blogu po jakimś czasie.
Poniżej znajdziecie przepis na naszą wersję hamburgerów, dania, które ostatnio stały się bardzo popularne, zwłaszcza w wersji bardziej de lux, niż uliczna budka. Podstawa to dobre wołowe mięso (Heston Blumenthal zalecał formowanie kotletów tylko i wyłącznie wzdłuż pasm mielonego mięsa - próbowaliśmy, kotlety rzeczywiście rozpływają się w ustach, ale jednocześnie bardzo rozpadają podczas smażenia), ale ważne są też ciekawe dodatki - my proponujemy gorgonzolę i gruszkę. Prima sort!



Hamburgery z gorgonzolą i gruszką

500 g mielonej wołowiny
1 jajko
łyżka keczupu (może też być sos sojowy)
4 bułki do hamburgerów (kupione lub upieczone osobiście)
4 łyżki musztardy
1 gruszka
4 plastry gorgonzoli
sól, pieprz

Mięso mieszamy z jajkiem, keczupem, solą i pieprzem. Jeżeli zamiast keczupu używamy sosu sojowego sól nie będzie już potrzebna. Dzielimy na cztery części i smażymy na patelni grillowej. Gruszkę kroimy w plasterki, bułki podpiekamy w piekarniku. Składamy hamburgery - połówkę bułki smarujemy musztardą, na to mięso, gorgonzola i gruszka. Przykrywamy drugą połówką. Najlepsze z grubo krojonymi frytkami i zimną colą.

niedziela, 7 sierpnia 2011

Muffiny z borówkami amerykańskimi

Inspiracją do przygotowania tych babeczek była... nowa bardzo letnia i bardzo kwiecista patera. Jakoś już tak mam, że dopasowuję napoje i potrawy do naczyń i zastawy. Kawa smakuje najlepiej w ciemnym ceramicznym kubku z charakterystycznym uchem, spaghetti z oliwą i czosnkiem najchętniej zaś zjadam z ascetycznego białego głębokiego talerza. Nowy zakup pasuje mi zaś idealnie do letnich owocowych wypieków. Idealny byłby sernik na zimno z górą letnich owoców, ale owocowe muffiny na paterze również prezentują się imponująco ;).

Blueberry muffins

Bazą na muffiny jest sprawdzony zestaw składników, taki jak w przepisie na muffiny jagodowe, zamiast jagód użyłam jednak borówek amerykańskich. Niezastąpiony jest tutaj topping z serka Philadephia - maślany, kremowy i słodki. Nasz miał dosyć rzadką konsystencję - na opakowanie serka i 100 g masła daliśmy jedynie 3 łyżki cukru pudru. Żeby masa była sztywna ilość cukru pudru zwiększyć należy do minimum 0,5 szklanki ;).

2 szklanki mąki

0,75 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

2 jajka

1 szklanki mleka

borówki amerykańskie (my daliśmy na oko, tak żeby swobodnie połączyły się z ciastem - ok. 250 g)

125 g serka Philadelphia

100 g masła

3 łyżki cukru pudru

Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Do nich dodajemy mokre: : jajka, mleko i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy, tak, żeby jak najmniej rozgnieść. Pieczemy około 25 minut w 190ºC.

Masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ucierając. Następnie dodajemy serek i ucieramy. Schłodzonym kremem udekorować babeczki.

niedziela, 24 lipca 2011

Pieczone ziemniaki z sałatką i sosem jogurtowym

Jak już pisaliśmy jakiś czas temu bardzo lubimy grzebać na zagranicznych stronach i blogach kulinarnych (bardzo często niewiele się już różnią). Jest ich naprawdę niesamowita ilość, do tego o znacznie wyższym stopniu zaawansowania niż u nas (rynek czasopism i książek kulinarnych jest tam jednak znacznie większy). Dla nas to jednak za mało i dlatego ostatnio zaczęliśmy przyglądać się także menu różnych restauracji, które te publikują na swoich stronach. Tutaj potrzebna jest jeszcze żyłka detektywistyczna i pewna doza innowacyjności czy raczej skłonności do improwizacji. W ten sposób znaleźliśmy stronę BIXELS restaurację, która podaje tylko pieczone ziemniaki z różnymi dodatkami. My też spróbowaliśmy naszych sił.

Pieczone ziemniaki


4 średnie ziemniaki
4 marchewki
1 jabłko
200ml jogurtu
200g fety
100g oliwek
pęczek koperku
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
ząbek czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki w mundurkach pieczemy w piekarniku (my zrobiliśmy to w rękawie, piekliśmy około godziny). Marchewkę i jabłko ścieramy na wiórki, dusimy w rondelku z octem i cukrem do miękkości, studzimy. Fetę kroimy w kostkę, oliwki na mniejsze cząstki. Koperek siekamy, ząbki czosnku wyciskamy w prasce i łączymy z jogurtem, solimy i pieprzymy. Upieczone ziemniaki przekrawamy na pół (nie do końca!), nakładamy sałatkę z marchewki, posypujemy oliwkami i fetą, polewamy jogurtem.

środa, 13 lipca 2011

Jagodowe muffiny

Po truskawkach przyszedł czas na jagody. Lubimy je wykorzystywać w kuchni ze względu na ich niesamowity smak i zapach, ale również ze względu na ich kolor. Koktajle to nasz jagodowy numer jeden. Do tego babeczki i tarty. Tym razem spróbowaliśmy muffinów. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, doskonale podkreślają smak samych owoców.


muffiny z jagodami

2 szklanki mąki

0,75 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

2 jajka

0,5 szklanki śmietany kremówki

0,5 szklanki mleka

jagody (my daliśmy na oko, tak żeby swobodnie połączyły się z ciastem - ok. 300-500 g)

Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Do nich dodajemy mokre: : jajka, śmietanę, mleko i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy, tak, żeby jak najmniej rozgnieść. Piec około 25 minut w 190ºC.

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Wyniki letniego konkursu

Przepraszamy, że tak to długo trwało, ale już są. Wyniki w letnim grillowym konkursie. :) Dziękujemy wszystkim za konkursowe komentarze, żałujemy nie mogliśmy nagrodzić wszystkich...


Dwie główne nagrody - grill elektryczny oraz zestawy produktów Knorr wędrują do:

- ilki_86 (za sezamkową karkówkę)
- yobada (za szaszłyki z chorizo i wędzonym kurczakiem)

Nagrody pocieszenia otrzymują od-kuchni, Jolanta oraz Agnieszka.


Gratulujemy serdecznie i prosimy o przesłanie na adres kontakt@knedlik.pl swoich danych teleadresowych, koniecznych do wysyłki nagród.