Ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki jogurtu
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- olej
- 2 łyżki śmietany
Farsz:
- 2 ziemniaki
- parę różyczek kalafiora
- groszek konserwowy
- 1 łyżeczka kwaśniej śmietany
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
- sól
Miękkie masło wymieszać w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ciasto powinno być tłuste, ale nie lepić siędo rąk. Jeżeli się lepi, dodać jeszcze trochę mąki. Następnie utoczyć z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Podzielić go nożem na 7 krążków, każdy spłaszczyć pomiędzy dłońmi. Rozwałkować krążki na okrągłe placki, nie grubsze niż 0,5 cm. Przekroić nożem na pół, a każdą połówkę złożyć na pół i zlepić tak, aby powstało coś na kształt lejka. W tak powstałe lejki nakładać wcześniej przygotowany farsz. Dokładnie zalepić lejki, poukładać pierożki na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować każdy śmietaną. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800 C ok 20-25 minut, aż pierożki nabiorą złotego koloru.
1 komentarz:
[...] na założenie kulinarnej strony. Pierwszym wypróbowaną i opisaną przez nas potrawą były samosy (ach co to były za czasy! :)) od tego czasu strona wzbogaciła się o nowych 540 przepisów. [...]
Prześlij komentarz