piątek, 1 września 2006

Samosy

Inspiracje: Indie

Samosy


Ciasto:



  • 1/2 kostki masła

  • 3 łyżki jogurtu

  • łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki mąki

  • olej

  • 2 łyżki śmietany

Farsz:



  • 2 ziemniaki

  • parę różyczek kalafiora

  • groszek konserwowy

  • 1 łyżeczka kwaśniej śmietany

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli

  • sól

Ugotować warzywa - ziemniaki i kalafior w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Dodać groszek i rozgnieść wszystko na masę o konsystencji pure ziemniaczanego. Dodać przyprawy i śmietanę.


Miękkie masło wymieszać w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ciasto powinno być tłuste, ale nie lepić siędo rąk. Jeżeli się lepi, dodać jeszcze trochę mąki. Następnie utoczyć z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Podzielić go nożem na 7 krążków, każdy spłaszczyć pomiędzy dłońmi. Rozwałkować krążki na okrągłe placki, nie grubsze niż 0,5 cm. Przekroić nożem na pół, a każdą połówkę złożyć na pół i zlepić tak, aby powstało coś na kształt lejka. W tak powstałe lejki nakładać wcześniej przygotowany farsz. Dokładnie zalepić lejki, poukładać pierożki na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować każdy śmietaną. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800 C ok 20-25 minut, aż pierożki nabiorą złotego koloru.

1 komentarz:

Knedlik pisze...

[...] na założenie kulinarnej strony. Pierwszym wypróbowaną i opisaną przez nas potrawą były samosy  (ach co to były za czasy! :)) od tego czasu strona wzbogaciła się o nowych 540 przepisów. [...]