Po tartach, makaronach wszelakiej maści naszła nas ochota na coś tradycyjnego i prostego. Wybór padł na krupnik. :-) Zupa doskonała dla tych, którzy preferują obiady jednodaniowe, bo jest naprawdę sycąca.
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 3 korzenie pietruszki
- pół selera
- 3-4 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- pół szklanki kaszy perłowej
- natka pietruszki
- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, magi
W 2 litrach wody ugotować skrzydełka. Dodać pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie. Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kosteczkę. Wyjąć skrzydełka, zszumować. Wrzucić marchewkę, seler, pietruszkę. Kiedy będą na wpół miękkie, dodać ziemniaki i kaszę. Gotować razem do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, magi - wedle uznania. Podawać posypane natką pietruszki.
14 komentarzy:
Tej marchewki , to chyba za dużo-będzi to słodnik nie krupnik . k,t.
Po za tym super , tylko ja daję 6-8 skrzydełek , by było co poobgryzac!!!
dokładnie taki krupnik jak nauczyła mnie robić mama, z tą różnicą, że jarzynki tre na tarce
ja jak robie krupnik to na rosołkach zeby nie była za tłusta ta zupka.
witam wszystko ładnie ale ja krupniczek robie na żeberkach,pychotka tak mnie nauczył mój ojciec ,potem mięsko wrzucam do zupy i miodzio pozdrawiam
zrobiłam ten krupnik i palce lizać, polecam bardzo :)
Polecam, zupka naprawdę bardzo smaczna!!! Smak - z czasów dzieciństwa...
Ja rozpuszczam pod koniec gotowania jeden serek topiony. Polecam
A ja najbardziej lubię krupnik na kości od schabu. Ech, to pyszności.
Ja proponuję krupniczek ugotować na golonce,palce lizać
zgadzam się, można na golonce a ja robię na świńskiej nóżce :)
rewelacja!!! to jest prawdziwy krupnik!!!!
Moja mama zawsze gotuje krupnik na mięsie i dodaje łapy kurze bo lubi je potem skubać. Brakuje w tym przepisie pora i cebuli, co dodaje smaku. Ja zawsze doprawiam śmietaną i przyprawą do ziemniaków dzięki czemu krupnik nie jest mdły.
SUPER PRZEPIS! REWELACYJNY !! :)
Prześlij komentarz