piątek, 28 września 2007

37. Pieczonki


Z okazji Dnia Kartofla, obchodzonego 23 września w Górnośląskim Parku Etnograficznym, wraz z mężem postanowiliśmy przygotować pieczonki. W imprezie nie uczestniczyliśmy, ale kartofle wyszły wyśmienite! ;)



  • 2 kg ziemniaków

  • 8 średnich marchewek

  • 2 - 3 cebule

  • 0,5 kg dobrej kiełbasy

  • 20 dag słoniny lub boczku

  • starty ser żółty

  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól

Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w pióra. Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - ziemniaki - kiełbasa. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Całość posypać startym serem żółtym. Garnek przykryć, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok 1,5 h do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.


3 komentarze:

cuda.wianki pisze...

alez jestem glodddddna!!
uwielbiam ziemniaki, no a tak przyrzadzone wygladaja super :-)

mysza_klapsiara pisze...

Cieszę się bardzo, że się podobają. Smakują równie pysznie!

Gość: , 212.129.86.10* pisze...

a to nasze poczciwe,małopolskie PRAŻONE!!:)najlepiej smakuje przy ognisku podawane na lisciu kapusty!!tak swojsko i smacznie.Do tego tylko gitara...