Z okazji Dnia Kartofla, obchodzonego 23 września w Górnośląskim Parku Etnograficznym, wraz z mężem postanowiliśmy przygotować pieczonki. W imprezie nie uczestniczyliśmy, ale kartofle wyszły wyśmienite! ;)
- 2 kg ziemniaków
- 8 średnich marchewek
- 2 - 3 cebule
- 0,5 kg dobrej kiełbasy
- 20 dag słoniny lub boczku
- starty ser żółty
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w pióra. Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - ziemniaki - kiełbasa. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Całość posypać startym serem żółtym. Garnek przykryć, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok 1,5 h do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3 komentarze:
alez jestem glodddddna!!
uwielbiam ziemniaki, no a tak przyrzadzone wygladaja super :-)
Cieszę się bardzo, że się podobają. Smakują równie pysznie!
a to nasze poczciwe,małopolskie PRAŻONE!!:)najlepiej smakuje przy ognisku podawane na lisciu kapusty!!tak swojsko i smacznie.Do tego tylko gitara...
Prześlij komentarz