środa, 3 października 2007

42. Kluski z mięsem


Moja mama przyrządza je z wołowiny, ja przygotowałam je z mięsa z kurczaka, jakie pozostało mi z rosołu. Wyszły pyszne. Doskonałe uzupełenienie niedzielnego obiadu.



  • 2 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 2 - 3 łyżki mąki tortowej

  • 2 jajka

  • mięso z kurczaka (mój ważył ok. 1,5 kg)

  • 5 cebul

  • 10 dag boczku wędzonego

  • 10 dag słoniny

  • cebula dymka

  • sól

  • pieprz

Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry, mięso zmielić w maszynce. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę słoniną. Dodać do mięsa. Wbić 1 jajko, wymieszać wszystko razem, doprawić. Całość powinna tworzyć zwartą masę. Pozostałe cebule pokroić w paseczki (ja o tym zapomniałam, więc była kostka ;)) i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gdy ziemniaki będą już wystudzone, dodać mąkę ziemniaczaną w proporcji 3:1. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Gdy będzie lepić się do rąk, podsypać mąką tortową. Z ciasta uformować wałek, podzielić na części. Każdą spłaszczyć pomiędzy dłońmi, nałożyć farsz, zamknąć, formując kule. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok. 3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z cebulą i boczkiem, posypane dymką.






5 komentarzy:

gania76 pisze...

Ależ apetyczne te kluseczki...
Bardzo mi się podoba Twój blog. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

cuda.wianki pisze...

no maki tortowej to ja tu nie znajde :-(
czy moge uzyc jakiejs innej??

dorotus76 pisze...

Jak ja kocham TAKIE kluski!
pozdrawiam

mysza_klapsiara pisze...

@gania76: Cieszę się, że się podoba. :)
@cudawianki: Może być zwykła pszenna, ostatecznie bez tych trzech łyżek też się obejdzie ;), wystarczy sama ziemniaczana.
@dorotus: :-)

Gość: , klient-82-160-40-94.strefawifi.kolnet.eu pisze...

bede prubowala je zrobic napewna sa smaczne al twoje wygladaja swietnie i napewno tak samo smakuja