Słodkie, intensywnie jabłkowe, w sam raz dla miłośników owocowych przysmaków. Przepis na ok. 36 sztuk.
- 50 dag kwaśnych jabłek
- 3 łyżki wody
- 12 dag cukru
- 12 dag masła
- 15 dag mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jabłka umyć, obrać, drobno pokroić. Rozgotować z wodą pod przykryciem, zmiksować na papkę. Jeśli przecier będzie zbyt gęsty, odparować. Do przygotowania ciasteczek potrzeba 3/4 szklanki przecieru. Utrzeć masło z cukrem na gładki krem, dodać przecier. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Wsypywać stopniowo do masy jabłkowej, wymieszać. Na koniec wsypać posiekane orzechy i wymieszać ponownie. Nakładać ciasto za pomocą łyżeczki do herbaty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy porcjami powinny zostac zachowane 5 cm odstępy. Piec ciasteczka ok. 8-10 minut w temperaturze 180oC.
1 komentarz:
Zrobiłam! Oczywiście nie przeczytałam na ile to ma być ciasteczek i wyszło mi tylko 24 i musiałam trochę dłużej trzymać w piekarniku. Ale i tak przepyszne! :) Dziękuję za przepis!
Prześlij komentarz