poniedziałek, 8 października 2007

43. Jabłkowe ciasteczka


Słodkie, intensywnie jabłkowe, w sam raz dla miłośników owocowych przysmaków. Przepis na ok. 36 sztuk.



  • 50 dag kwaśnych jabłek

  • 3 łyżki wody

  • 12 dag cukru

  • 12 dag masła

  • 15 dag mąki

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Jabłka umyć, obrać, drobno pokroić. Rozgotować z wodą pod przykryciem, zmiksować na papkę. Jeśli przecier będzie zbyt gęsty, odparować. Do przygotowania ciasteczek potrzeba 3/4 szklanki przecieru. Utrzeć masło z cukrem na gładki krem, dodać przecier. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Wsypywać stopniowo do masy jabłkowej, wymieszać. Na koniec wsypać posiekane orzechy i wymieszać ponownie. Nakładać ciasto za pomocą łyżeczki do herbaty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy porcjami powinny zostac zachowane 5 cm odstępy. Piec ciasteczka ok. 8-10 minut w temperaturze 180oC.


Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami

1 komentarz:

jstnk pisze...

Zrobiłam! Oczywiście nie przeczytałam na ile to ma być ciasteczek i wyszło mi tylko 24 i musiałam trochę dłużej trzymać w piekarniku. Ale i tak przepyszne! :) Dziękuję za przepis!