wtorek, 16 października 2007

47. Bułeczki codzienne


World Bread Day '07Dziś dzień chleba, tak więc świętowanie czas zacząć. U mnie niestety w wersji mini (a to za sprawą niesprawnego piekarnika, który ma swoje kaprysy i nie pozwala pięknie wyrosnąć moim wypiekom), w formie małych bułeczek. Przepis od Nigelli, wypatrzony również na blogu u dorotus.



  • 500 g mąki pszennej

  • opakowanie drożdży instant (ok. 3 łyżeczek)

  • 1 płaska łyżka cukru

  • pół łyżki soli

  • 375 ml mleka

  • 20 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • szczypta soli

  • ziarna słonecznika

Mleko podgrzać z masłem (masło musi się rozpuścić), uważając, aby się nie zagotowało. Połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami, cukrem i solą. Wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować kulki wielkości piłeczki do pingponga, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach półcentymetrowych. Odstawić przykryte ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia. Roztrzepane jajko połączyć z mlekiem, dodać szczyptę soli. Tak przygotowaną glazurą pokryć napuszone bułeczki. Posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220oC do czasu, aż bułeczki nie będą rumiane.


Bułeczki codzienne


Bułeczki codzienne

1 komentarz:

skorpionica-pl pisze...

jestem zachwycona przepisami-niektóre sprawdziłam.Są świetne.