Pierwsza z propozycji na cytrusowy weekend. Babka kakaowa z dodatkiem soku z pomarańczy. Pyszne połączenie. Jak zwykle przesadziłam z kakao ;) (często zdarza mi się dać więcej niż w przepisie ;)) i ciasto wyrosło mniej niż zazwyczaj, ale za to było bardziej "konkretne". Polecam, bo babka jest pyszna i niezwykle szybka do przygotowania.
- 1 szklanka mąki pszenej
- pół szklanki mąki tortowej
- kostka margaryny
- kostka margarny
- szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Ubić jajka z cukrem. Ubijać do czasu, kiedy masa nie potroi objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę. Ostudzić, a następnie dodać do ubitych jajek. Następnie wsypać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i wszystko wymieszać. Na koniec dodać sok pomarańczowy. 2/3 masy wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Do reszty masy wsypać kakao, wymieszać i wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180oC przez 50 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
1 komentarz:
Lubie ciasta z pomaranczami, moj ostatni hit to: www.mojeciasto.pl/lato/inne/ciasto_serowo_pomaranczowe
Tylko dodaje wiecej cukru, bo lubie jak ciasto jest bardzo slodkie :)
Prześlij komentarz