Czasami nachodzi mnie ochota na coś prostego i smacznego. Zupa fasolowa zaś do takich potraw należy. Jest bardzo pożywna i niezwykle prosta do przygotowania. Dla miłośników roślin strączkowych ;).
- 300 g fasoli białej (wielkość w zależności od upodobań)
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 kostki bulionu warzywnego
- majeranek
- sól, pieprz
Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie, nie odcedzać. Dodać 2-3 litry wody, wrzucić kostki rosołowe. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. W międzyczasie zrumienić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek, zeskwarzyć, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, wrzucić do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Smacznego!
24 komentarze:
PALCE LIZAĆ
Powinno się już odchodzić od pomysłu z gotowaniem w tej samej wodzie co moczymy fasolę z trzech powodów. Otórz fasola podczas namaczania oddaje do wody szkodliwe związki, woda ta nie poprawia walorów smakowych potrawy i jeszcze jedno,często zmieniana woda i długi czas namaczania minimalizują skutki uboczne czyli gazopędność.
Powinno się już odchodzić od pomysłu z gotowaniem w tej samej wodzie co moczymy fasolę z trzech powodów. Oturz fasola podczas namaczania oddaje do wody szkodliwe związki, woda ta nie poprawia walorów smakowych potrawy i jeszcze jedno, często zmieniana woda i długi czas namaczania minimalizują skutki uboczne czyli gazopędność.
Bert69 - zapamiętaj , że słowo "otóż" , pisze się właśnie tak! Przepis stosunkowo prosty i zupa smaczna , ale rzeczywiście wodę z moczenia fasoli powinno się wylać!
A ja nie tylko, że nie wylewam wody po moczeniu fasoli, to po odparowaniu części wody podczas gotowania, dodaję 0,5 l piwa PORTER (najlepiej okocimski). Pyyyyycha!
naprawdę jest pyszna
proponuje zrezygnować z gotowania i jedzenia,będzie wtedy bardzo zdrowo.żadnych szkodliwych związków!
najpierw czeba umyc fasole a dopiero namoczyc i w tej wodzie gotowac........................
A jak się ma ten przepis do czerwonej fasoli?
Zupka niezła,ale proponuję dodać trochę ZASMAżKI drugiego stopnia.Pychotka.
a gdzie mięsko w tej zupie ??? na czym jest ona nagotowana ??????????????????????
NIE KAŻDA ZUPA MUSI BYĆ NA MIĘSIE.NA ROSOŁKACH I BOCZKU TEŻ JEST SMACZNA
ble ble ble nauczcie się gotować
wlasnie wrocilem ze szkoly, mama podała mi zupe po czym wszedlem na kompa,a tu strona 'zupa fasolowa. ' domyslacie sie co mialem na obiad. i powiem wam ze zwymiotuje predzej czy pozniej.
przykro mi chłopaki ale technologia jest inna i właśnie w tej samej wodzie się gotuje
Jeżeli ktoś uważa że gotowanie w tej samej wodzie może mu zaszkodzić to niech sie najpierw zastanowi ile toksyn i szkodliwych związków w siebie wpycha jedząc dania w McDonald's. Nie chcieli byście wiedzieć z czego to się robi i jak.
Tradycyjna polska kuchnia jest bardzo dobra, a jeśli ktoś ma problem z jedzeniem tego to dlatego że urodził się w czasach gdzie medycyna zastąpiła selekcję naturalną, i nawet najsłabsze egzemplarze chodzą po tym świecie.
a trzeba moczyć fasole a jak się nie namoczy to co????
moj kolega nie namoczyl fasoli, tylko odrazu zaczal ja gotowac. Po zjedzeniu dostal obrzeku mozgu i wyladowal w szpitalu. Wiercili mu czaszke. To wszystko przez te toksyny.
hehehe ale ludzie macie problemy kazdy huj na swoj stroj
zgadzam sie co do zmiany wody:) fasola jest brudna nikt jej nie nakłada do worków rekoma robia to łopatami lub szpachlami .jak dla mnie bzdura
ale gorąca dyskusja :) robię dzisiaj tę fasolową, zobaczymy. Dzięki za przepis.
No i już zrobiłam, wyszła bardzo dobra, tylko zamiast bulionu warzywnego wrzuciłam trzy skrzydełka. Oczywiście boczek i cebulkę podsmarzoną też.
Ja jeszcze robiębię fasolową słodko kwaśną, jak robiła moja babcia, czyli dodaję troche cukru i octu, no i zabielam śmietaną. Jak dla mnie... rewelka :)
małomówna - przegięłas i to zdrowo. DO zupy fasolowej zasmażka?! Ostatecznie neich Ci będzie, ale z tym zabielaniem to powiedz że jaja sobei robisz. Co prawda widziałem gościa, któy robił sobei kanapki z żótym serem, musztardą, kiełbasą i dżemem truskawkowym, ale wszyscy wiedzieli że on tak już ma nieszczęsnik. Facet nei czuł żadnych smaków. Ale nawet on pewnei by nei wpadł na pomysł, by zabielać zupę fasolową. Bigos i schabowego też zabielasz śmietaną ?
Kochani
1. o gustach się nie ... więc Ci co zabieleją niech tak robią, Ci co nie też smacznie zjedzą
2. wszystka warto umyć (anie tylko moczyć)
3. zamoczona fasola szybciej się ugotuje (oszczędność czasu i gazu)
4. Jak ktoś pisze o toksynach to niech poda źródło wiedzy. Stawiam na rzetelne informacje a nie plotki czy legendy. Zgadzam się z tym, ze woda po moczeniu szczególnych walorów smakowych nie ma, czy szkodzi..po prostu nie wiem
Prześlij komentarz