wtorek, 4 grudnia 2007

78. Babeczki z czekoladą i żurawiną


Pierniczki już są, czas więc na małą odmianę. Tym razem babeczki. Te malutkie cudeńka nadają się doskonale jako drobny upominek czy poczęstunek dla gości. Przechowywane w szczelnym opakowaniu dosyć długo zachowują świeżość, chociaż zazwyczaj znikają w okamgnieniu. :)



  • 3/4 szklanki cukru

  • 2,5 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • 50 g masła

  • 2 jajka

  • 1 i 1/4 szklanki mleka

  • pół tabliczki białej czekolady

  • pół tabliczki ciemnej czekolady

  • Polewa czekoladowa

  • żurawina suszona


Przygotować ciasto na muffiny według przepisu na muffiny z malinami, dodać posiekaną na kawałki czekoladę. Napełnić malutkie foremki, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki polać polewą czekoladową, na wierz położyć suszoną żurawinę. Smacznego!


Babeczki z czekoladą

Babeczki z czekoladą

Babeczki z czekoladą

5 komentarzy:

dorotus76 pisze...

Śliczne babeczki! :-)

mysza_klapsiara pisze...

Dziękuję :-)

malta_79 pisze...

Długo wytrzymują? Mogę je zrobić teraz? czy lepiej przed świętami?

grumko pisze...

Podziwiam, a już szczególnie moja małżonka, która uwielbia słodycze. Codziennie coś nowego i słodkiego to coś dla niej;-)Pozdrawiam i życzę wytrwałości z kalendarzem!!

mysza_klapsiara pisze...

@malta: Jeśli zamknie się je w szczelnej puszcze powinny wytrzymać kilka dni, ale chyba lepiej zrobić je przed świętami, będą smaczniejsze. :)
@grumko: :D Mam nadzieję, że wytrwam ;). Pozdrawiam ciepło!