Ciasto:Nowy rok zaowocował decyzją o prenumeracie magazynów kulinarnych. Na pierwszy rzut poszła Kuchnia. Mogłabym godzinami wpatrywać się w świetne zdjęcia i planować coraz to kolejne przysmaki do upichcenia, ugotowania, upieczenia. Tym razem panem kuchni okazał się mój mąż, który z niezwykłą radością upiekł specjalnie dla mnie ciasto o przyjemnej nazwie Mozartwurfel. Jest pyszne i intensywnie czekoladowe. Polecam gorąco!
- 130 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
- 130 g gorzkiej czekolady
- 110 g cukru
- 200 g mąki
- 130 g marmolady morelowej
- 100 g płatków czekoladowych
- cukier puder
Krem:
- 500 ml śmietanki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 20 g koniaku
Czekoladę na ciasto rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodać kolejno żółtka, wymieszać z czekoladą. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą. Dodać powoli mąkę. Masę przełożyć do prostokątnej, oprószonej mąką formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170oC. Przygotować krem, rozpuszczając w gorącej śmietance czekoladę. Dodać koniak, ostudzić. Upieczone i ostudzoe ciasto podzielić nicią na trzy warstwy. Na pierwszą nakładami krem, przykrywamy drugą warstwą, nakładamy marmoladę, a następnie trzecią warstwę ciasta. Posypać cukrem pudrem i płatkami czekoladowymi. Podawać pokrojone w kostkę. Smacznego!
5 komentarzy:
Rzeczywiście wygląda bardzo czekoladowo i BARDZO smakowicie. :)
Cieszę się w takim razie!
Naprawde super czekoladowe :) To widac na pierwszy rzut oka :) Krem z dodatkiem koniaczku musi byc fantastyczny w smakU! :)
Powiem jedno: Mniam!
Nie lubię "Kuchni", ale ciasto przygotowane przez Twojego Męża wygląda pieknie. I jaki zdolny egzemplarz Ci się trafił :)))
Prześlij komentarz