I znowu Kuchnia i kolejny pyszny przepis. Naleśniki kawowe na ostro. Szkoda, że numer nie ukazał się wcześniej, bo przepis idealnie wpisałby się w Dni Kawy. Doskonała alternatywna dla tradycyjnych naleśników. Naprawdę godne wypróbowania. A! Tym razem w kuchni szalał mój mąż ;) i muszę przyznać, że robi dużo mniejszy bałagan ;).
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 275 ml mocnej kawy na mleku (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 275 ml mleka)
- 25 ml espresso
- olej do smażenia
Farsz:
- 1 mała cebula
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 15 ml oliwy
- 1 utarta cukinia
- 6 pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 100 g sera cheddar (ja użyłam ementalera)
- sól, pieprz
Składniki na ciasto ubić mikserem, wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i jeszcze raz ubić. Rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki na złotobrązowy kolor, po 1,5 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać cukinię, pomidory, gotować 6-8 minut. Dodać jogurt, mietę, przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz na nalesniki, zawinąć, ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia, posypać startym serem. Zapiekać 5 minut do czasu, aż ser się dobrze roztopi. Smacznego!
4 komentarze:
Bardzo mi się podobają te naleśniki. Jak wiesz bawiłem się w naleśniki - tyle, że na słodko - z dodatkiem kawy i były ok. U Ciebie bez cukru, ale za to z fajnym farszem no i serem. Mniam: muszą być pyszne!
Piekne nalesniki :) Mniam, zjadlabym takie :)
Kawowych naleśników jeszcze nie jadłam, musze spróbować jak smakują:)
kochana! ty mi napisz,gdzie takich mezow mozna spotkac???? :-)
Prześlij komentarz