Składniki: Ciasto: 240 g mąki, 1 łyżeczka drożdży instant, 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżeczki oliwy Nadzienie: 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 cebula, 4 plasterki szynki, 1 puszka ananasów, mozzarella, przyprawa do pizzy
Z podanych składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w kształt koła. Pomidory zblendować, dodać przyprawę do pizzy, posmarować ciasto. Rozłożyć składniki nadzienia: szynkę, pokrojoną w plasterki cebulę, ananasa, mozzarellę. Piec w temperaturze 190oC około godziny. Pizza jest gotowa gdy brzegi lekko się przyrumienią a ser roztopi.
5 komentarzy:
Bardzo, bardzo lubie pizze ! :) Rzadko jemy, bo to ma tyle kalorii, ale jakze smaczne :)
To moja ulubiona pizza. Jeśli na pizzy nie ma ananasów to dla mnie nie jest pizza. Ja tylko dodaje inny ser bo mozzarella jak dla mnie za bardzo się ciągnie.
hej a to trzeba piec w temperaturze 1900?? czy to taki błąd i ma być 190... wiem ze głupie pytanie ale ja właśnie dopiero zaczynam gotować i kompletnie nic nie umiem:)
@kasia: Skąd to 1900? Pisze 190 :) i taka ma być temperatura.
Tja, 1900 stopni. Ale nikt nie wspomniał, że ciasto przed formowaniem pizzy ma "odpocząć" pół godziny we wnętrzu czarnej dziury :)))
Prześlij komentarz