środa, 26 marca 2008

131. Mazurek malinowy

Składniki: Ciasto: 500 g mąki, 70 g masła, 250 g migdałów + 2 garście do dekoracji, 120 g cukru, 4 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, 1 słoik marmolady malinowej Polewa: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietany, 3-4 łyżki soku malinowego

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać wszystko razem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, bardzo drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać cukier, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, surowe żółtko. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli składniki nie będą się łączyć, dodać wodę. Schładzać ciasto przez 1 godzinę. Podzielić na 4 równie porcje, rozwałkować na równe cienkie kwadraty. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec 30 minut w temperaturze 160oC. Placki ostudzić, przełożyć marmoladą (z dwóch placków robimy jeden mazurek). Przygotować polewę. Masło utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem malinowym. Posmarować mazurki polewą, przyozdobić migdałami. Smacznego!

3 komentarze:

majanaboxing pisze...

Bardzo fajny przepis :) Na pewno smakowalo wysmienicie . Wyglada tak slicznie różowo :)

linn_linn pisze...

Przepis z Kuchni?
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,4956488,Zielone_ciastko__rozowe_ciastko.html

mysza_klapsiara pisze...

@linn_linn: Tak, z "Kuchni", tak jak wszystkie tegoroczne ciasta wielkanocne. Pisałam o tym gdzieś niżej.