Składniki: kurczak (ok. 1,2 kg), 1 puszka piwa, 5 gałązek świeżego tymianku, 2 łyżki suszonego estragonu, 4 gałązki świeżej bazylii, 2 gałązki rozmarynu, 6 ząbków czosnku, 200 ml oliwy z oliwek, 60 ml białego wina, 60 ml octu winnego
Przygotować marynatę. Z tymianku i estragonu oberwać listki, razem z bazylią, rozmarynem, czosnkiem wrzucić do blendera. Dodać oliwę, ocet, wino. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Kurczaka umyć i osuszyć, rozciąć nożem skórę wzdłuż szyjki, wyciąć ją, skórę pozostawić. Marynatę wlać do miski, zanurzyć w niej kurczaka. Owinąć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.
Piekarnik podgrzać do 180 oC. Otworzyć puszkę z piwem, odlać około 1/4 zawartości. Kurczaka nadziać na puszkę (nie powinien się przewracać), postawić w piekarniku na blasze. Piec około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co jakiś czas smarować kurczaka marynatą za pomocą pędzla. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika tak, aby puszka ciągle pozostawała w pionie, odstawić na 15 minut. Za pomocą czystej ściereczki podnieść delikatnie kurczaka i wyjąć puszkę. Smacznego!
4 komentarze:
Brzmi baardzo ciekawie : muszę wypróbować, choć nigdy nie przyrządzałam całego kurczaka.
@adrijah: Jak wypróbujesz, daj znać. Jestem ciekawa opinii innych!
robiłem podobnego kurczaka - na grilu metodą barbecue -miałem trochę trudności jak to z grilem ale efekt był OK .
kurczak jest przepyszny pod warunkiem że się go posoli
Prześlij komentarz