niedziela, 28 września 2008

203 Smalec z jabłkiem ('Smalec' with apple)

Ingreients: 750 g pork fat, 250 g ham,2 large onions, 4 garlic cloves, 2 apples, pepper, marjoram


Dice the pork fat, put in the large saucepan, boil until the scratchings are transparent. Add diced onions, bacon and garlic. When scratchings are golden, add diced apples. Add pepper and marjoram to taste. Pour into the jar and wait until the lard soldifies. Refrigerate to prevent rancidity. 

6 komentarzy:

margot11 pisze...

Ja smalcu nie jadam ,ale zdjęcie podziwiam ,bo piękne!

mysza_klapsiara pisze...

@Miło mi czytać takie słowa!

edysia79 pisze...

Mam prawie taki sam przepis. Składniki te same, tylko ilości trochę mniejsze. Właściwie to przypomniałaś mi o tym, że już dawno nie robiłam ani nie jadłam smalcu. Chyba zimą sobie przypomnę, bo takie tłuste potrawy są w sam raz na zimowe chłody :)

Gość: tatter, cpc1-oldh2-0-0-cust905.manc.cable.ntl.com pisze...

Mmmm...pyszne zdjecie, Myszo!
Dziekuje, ze zechcialas przylaczyc sie do wspolnego gotowania-swietowania :D

Gość: , 85.128.109.1* pisze...

kiedyś robiłam taki smalczyk .... i dziś wpadł mi Twój przepis właśnie go zrobiłam wyszedł idealny :-))) polecam wszystkim wielbicielom smalczyku palce lizać a Tobie Myszo wielkie dzięki za przepis mój się zawieruszył ale ten jest już w ulubionych pozdrawiam hej

Gość: , 193-239-36-247.ksi-system.net pisze...

Całe życie jadałam smalczyk z cebulką, o wersji z jabłkiem tylko słyszałam. Teraz postanowiłam go zrobić i trafiłam na Twój przepis! Martwi mnie tylko fakt ,że jest mało precyzyjny, bo nie piszesz czy po dodaniu owego jabłka nadal smalczyk dusze czy wyłączam??? ja jeszcze chwile podgrzewałam i teraz czekam na rezultat-niepewna efektu. Do tego ciekawa jestem tego majeranku- nigdy do smalcu go nie dawałam, tylko sól,pieprz i ew papryka. Mam nadzieje że bedzie smaczny! :) Dzięki serdeczne...