wtorek, 11 listopada 2008

227. Muffiny czekoladowe

WERSJA DO DRUKU




Intensywnie czekoladowe, mięciutkie i stworzone do międzynarodowej kariery. Dumnie prezentują się na fotografiach, czerwienią się, a raczej przybierają kolor brązu, słuchając komplemenetów na swój temat. Choco muffiny. Kolejny udany przepis Nigelli, podpatrzony u Dorotus, lekko zmodyfikowany. Pyszny. Klasyczna pyszna czekoladowa muffina.




Składniki: 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, 175 g cukru pudru, 150 g posiekanej czekolady, 250 ml mleka, 90 ml oleju, 1 duże jajko, aromat waniliowy

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, szybko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto. Muffinki piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!

3 komentarze:

notme-gotuje pisze...

Jak zwykle piekne zdjecie przepysznego ''Myszkowego'' ;)) (zarcik) jedzonka :)
Piekne kolory, lubie czerwien i czekolade :))

Co do notatki nizej, troszke sie wypowiem. :) Ja np. jestem bardziej za metalowymi czesciami, za nowoczesnoscia. Owszem metalowe urzadzenia, meble itd sa zimne ale nie mozna zapominac ze sa tez metale kolorowe, w sensie malowane kolorem. Poza tym wg mnie dobrze zestawiasz kolory, widac to na zdjeciach, nie boisz sie ostrych, wiec moze zimne dodatki metalowe typu krzesla itd ocieplisz jakims cieplym kolorem sciany, kafli czy dywanu... :)
Tak czy inaczej jestem pewna ze pieknie urzadzisz swoja kuchnie bez wzgledu czy to bedzie drewno, czy metal :))

Korcilo mnie aby sie wypowiedziec, bo uwielbiam tematy wyposazenia i dekoracji wnetrz :))

Pozdrawiam serdecznie!

majanaboxing pisze...

Muffiny wyglądają bosko! :) Uwielbiam muffiny, a czekoladowe to już poezja po prostu. :) Pozdrówka.

atina_bc pisze...

Piękne i pyszne muffinki:)