środa, 17 grudnia 2008

260. Kruche ciasteczka

WERSJA DO DRUKU




kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznikKonfitura z pomarańczyDomowe krówkiMuffiny bożonarodzenioweMuffiny bananoweZakwas na barszczGrzany cydrŚledzie po kaszubskuPierogi z kapustą i grzybamiPierniczki lukrowanePanettoneBabeczki z masłem orzechowymMuffiny z buraczkamiKruche ciasteczkaGalaretka świąteczna

Kolejne ciasteczka do świątecznej puszki. Można podawać je same, ale najlepsze są z konfiturą śliwkową lub żurawiną. Jeśli upieczemy je grubsze, można przeciąć je wzdłuż na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub miodem. Idealne na zimowe wieczory.




Składniki: 170 g mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek pokrojonego zimnego masła, 1/2 szklanki mleka

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!

1 komentarz:

notme-gotuje pisze...

Wlasnie takie dzemikiem na wierzchu sa najlepsze. :)