Dziś na początek dnia zaserowowałam nam witaminową ucztę. Ujędrnianie mojej skóry to również, obok stosowania kosmetyków Dove i ćwiczeń fizycznych, odpowiednia dieta, którą staram się opierać w dużej mierze na świeżych owocach i warzywach, doskonałych źródłach antyoksydantów. Jeszcze kilka dni temu nie do końca wierzyłam, że da to jakieś widoczne rezultaty. Ale powoli zaczynam odczuwać zmiany. Czuję się dużo lepiej, a moja skóra jest bardziej nawilżona. I o to chyba chodziło :).
Połączenie smaku pomarańczy i kiełków jest bardzo smaczne, chociaż muszę przyznać, że skusiły mnie najpierw apetyczne zdjęcia w marcowej "Kuchni". Przepis lekko zmodyfikowałam i wyszła całkiem przyjemna sałatka. W sam raz na poranne śniadanie.
Sałatka z pomarańczami, kiełkami i karmelizowanymi pestkami z dyni
Porcje: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 pomarańcze
- małe opakowanie mieszanki kiełków
- 3 łyżki karmelizowanych pestek z dyni
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Obrać pomarańcze. Odkroić nożem czapeczki i spody tak, aby dostać się do miąższu. Następnie postawić owoc na ściętym spodzie i nożem (ruchem z góry na dół) odkroić z każdej strony skórę razem z białą błonką. Chodzi o to, żeby uzyskać ociekającą sokiem kulę. Małym nożykiem wykroić z każdej cząstki miąższ, wrzucić do miski. Następnie dodać przepłukane wodą kiełki i pestki z dyni. Z wody, oliwy i soku cytryny przygotować dressing. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem.
[print_link]
3 komentarze:
Fantastyczna :) Pyszna i zdrowa i o to chodzi :))
Ładna,zdrowa sałatka;)
To coś dla mnie :)
Btw -sałatka w sam raz pasuje do Klubu Miłośników Kiełków u Hanny ;)
http://samedobrerzeczy.blogspot.com/2009/04/wykiekowa-mi-w-gowie-pomys.html
pozdr!
Prześlij komentarz