Drugi tydzień przygotowań do lata z linią ujędrniającą DOVE za mną. Muszę przyznać, że wciągnęłam się na dobre. Zapał i energia do chodzenia na zajęcia fitness nie minął, nadal mam ochotę na intensywny ruch, chociaż po ostatnich zajęciach ABT miałam pewne wątpliwości, czy się do tego nadaję ;). Zwizualizowanie i powtórzenie prostego układu choreograficznego na stepie stanowi dla mnie, jak na razie, niemały problem, ale mam nadzieję, że z każdymi zajęciami będzie tylko lepiej. W końcu dostałam od męża nowiutkie buty :), więc ćwiczenia powinny być dla mnie jeszcze większą przyjemnością.
Dziś kolejny z dietetycznych przepisów, kolejna pomidorowa. Tym razem z czerwoną soczewicą i papryką. Niezwykle aromatyczna i sycąca. Polecam.
Źródło przepisu: "Kuchnia" marzec 2009
Porcje: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 listek laurowy
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki kuskusu
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Czosnek rozetrzeć i razem z posiekaną cebula podsmażyć na oliwie. Następnie dodać soczewicę, pomidory, listek laurowy i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem. Kiedy soczewica będzie prawie miękka dodać pokrojoną w kawałki paprykę. Po 5 minutach dodać kuskus, doprawić, przykryć i odstawić na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podawać posypaną natką.
[print_link]
5 komentarzy:
zdjecie mnie bardzo przekonalo, musze sprobowac tej pomidorowej... :-))
pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup
koniecznie ugotowana przez Mamę,
jej jest najlepsza na świecie
gęsta, z ryżem..
ale taka wersja z papryką i soczewicą brzmi bardzo kusząco :-)
trzymam kciuki za przygotowania do lata!
dobry pomysł z tym kuskusem do zupki, raz tak jadłam i bardzo mi smakowało, coś innego niż zwykły makaron czy ryż
Też ją zrobię - podobają mi się te pomidorówy w Kuchni :)
[...] już pomidorowa z soczewicą, z kolendrą i selerem naciowym. Tym razem pora na klasyczną wersję najpopularniejszej polskiej [...]
Prześlij komentarz