sobota, 13 czerwca 2009

Zapiekanka makaronowa z łososiem i gorgonzollą

Bardzo lubię makarony, jeszcze bardziej gorgonzollę, dlatego też zalecenia dietetyka co do wyeliminowania ich z mojej diety okazały się niemożliwe do spełnienia. O ile jeszcze klasyczne penne mogę zastąpić makaronem pełnoziarnistym, to bez pozostałych składników zapiekanka nie może się udać. Tak więc pozostałam jedynie przy małej porcji :), żeby nie było, że już w zupełności porzuciłam zasady zdrowego i zbilansowanego odżywiania ;). Do kilku nadal się stosuję - pełnoziarniste pieczywo na śniadanie, odtłuszczone mleko, kawa bez cukru, stałe pory posiłków... I tak już chyba pozostanie. Większych zawirowań żywieniowych nie przewiduję :). A zapiekankę warto przygotować. Gorgonzolla w połączeniu z łososiem smakuje wprost wybornie!


Penne with salmon



Źródło przepisu: "Kuchnia" luty 2009

Porcje: 4-6

Składniki:

  • 400 g makaronu penne

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 300 ml śmietany 12%

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 130 g sera gorgonzolla

  • 150 g wędzonego łososia

  • 10 pomidorków cherry

  • 1 pęczek bazylii

  • 1 garść świeżo startego parmezanu


Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Dodać gałkę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, po czy zmniejszyć ogień i dodać gorgonzollę. Kiedy ser lekko się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia, wrzucić kawałki łososia, przekrojone na pół pomidorki, bazylię. Wszystko wymieszać i połączyć z ugotowanym al dente makaronem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym parmezanem i zapiekać 20 minut.



[print_link]

4 komentarze:

Gosi@ pisze...

przepis fajowy,mi by bardzo smakowalo :)) sliczna foremke masz :) i piekne foto :)

Ania pisze...

Sliczne zdjecie, a zapiekanka z pwnoscia pyszna.

aga pisze...

no dla takiej zapiekanki tez bym poluźniła trochę rygor diety ;)
myślę, że jesteś usprawiedliwiona, taką zapiekankę trzeba zjeśc ;)

Majana pisze...

Wspaniała:) Musiała smakowac wybornie.