poniedziałek, 13 lipca 2009

Ciasto z wiśniami z doniczki

Wyhodowałam sobie wiśniowca, żeby dumnie prezentował się w szeregu z zielskiem na moim parapecie. Szkoda tylko, że nie odrasta. To jego jedyny mankament ;). Bo smak ma zniewalający! To nic innego jak połączenie zwartego, słodkiego ciasta z kwaskowatymi wiśniami. Idealne letnie połączenie. Pomysł podpatrzyłam na blogu Tartelette, która w małych doniczkach na zioła piekła niewielkie babeczki. Ja zdecydowałam się na większe "egzemplarze". Fajna alternatywa dla tradycyjnych foremek na ciasto. Spróbujcie.


Cherry cake



Inspiracja: Cherry - Orange Blossom Cakes, tartelette.blogspot.com

Porcje: 2 średniej wielkości babki

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki oliwy

  • szczypta soli

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni


Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem, oliwą, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać, a następnie połączyć z mokrymi składnikami. Na koniec dodać skórkę cytrynową i wiśnie, delikatnie wymieszać. Masę wlać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40-60 minut (czas pieczenie zależy od wielkości foremek). Ciasto będzie upieczone, jeśli wbity patyczek będzie suchy.


Cherry cake



[print_link]

5 komentarzy:

majka pisze...

Znam wiele przepisow na babeczki pieczone wlasnie w doniczkach i sloikach roznego rodzaju :) W Niemczech jest to bardzo popularne.

A babeczka przepiekna :)

Szarlotek pisze...

Boskie ! Patent z doniczkami supeeraśny :)) Też się do tego przymierzam, ale na razie bardziej interesuje mnie twoje wyhodowane ciasto :) Wygląda obłędnie i chętnie skorzystam z przepisu :)) Pozdrawiam serdecznie!

viridianka pisze...

mam takie malutkie foremki jak prezentujesz i takze przymierzam sie do upieczenia w nich jakiegos smakołyku:)
wisniowiec - babeczkowiec - foremkowiec wygląda swietnie:)

Ola;p pisze...

Superowy pomysł-do wypróbowania:)

Majana pisze...

Sliczne! Fajne foremki, a babeczki wyglądają przepysznie i pachnąco :)