czwartek, 9 lipca 2009

Tarta jagodowa

To jedna z tych tart, które piekę co roku, kiedy tylko pojawią się pierwsze jagody. Kruche ciasto pâte sucrée w połączeniu ze smakiem pieczonych jagód smakuje wybornie. Jak dla mnie idealna letnia propozycja.




Tarta jagodowa

Czas przygotowania: 1 godzina

Porcje: 6-8

Składniki: (na tartę o średnicy 22-24 cm)


  • 300 g mąki

  • 125 g lekko zmiękczonego masła

  • 3 żółtka

  • 80 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 300 g świeżych jagód

  • 25 g cukru


Sposób przygotowania:

Mąkę i sól przesiać na chłodny blat, zrobić wgłębienie, wrzucić masło, żółtka i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Stopniowo wymieszać, formując gładką kulę (jeśli ciasto będzie zbyt suche podczas zagniatania można dodać odrobinę wody). Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.


Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim formę na tartę (najlepsza jest forma z wyjmowanym dnem), wyłożyć owoce, posypać cukrem. Tartę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 30-35 minut.


[print_link]

10 komentarzy:

majka pisze...

Slicznie sie prezentuje ta tarta :) I jakie ladne listki z ciasta zrobilas :) Pozdrawiam.

Majana pisze...

Cudna tarta pełna lata ! Ach:)

viridianka pisze...

o rany ale piekna! i tyle tu jagod, uwielbiam tarty:)

Gosi@ pisze...

sliczna jest i pewnie baaaaardzo jagodowa :)))

mysza klapsiara pisze...

[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img] Dziękuję dziewczyny za ciepłe słowa! A tartę polecam!

Maurycja67 pisze...

Mnie tez się strasznie podoba! Taka soczyście jagodowa! Eh! szkoda ze w moim mieście nie dostanę jagód!

Ola;p pisze...

Taakk.. koniecznie do wypróbowania:)
A mam pytanko,jak się zachowuje z mrożonymi jagódkami??

mysza klapsiara pisze...

[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img]
@Ola: Mrożone jagody nadają się tak samo, jak świeże.

.agatka. pisze...

Tarta prezentuje się wyśmienicie :)

Pozwoliłam sobie dodać Cię do listy moich ulubionych blogów :)

Łasuch w kuchni pisze...

Oj ślinka mi cieknie. Uwielbiam jagody i jestem pewna, że taka tarta jest po prostu pyszniutka.