niedziela, 19 lipca 2009

Fool z mango i jagodami

Idealny letni deser. Już w trakcie przygotowania wiedziałam, że będzie jednym z moich faworytów. Uwielbiam smak mango, a połączenie z jagodami i limonką smakuje jeszcze lepiej. Fool można serwować go jako deser, ale równie dobrze sprawdza się jako letnie śniadanie - sprawdziłam i gorąco polecam!




Mango blueberry fool

Źródło przepisu: Gourmet.com

Porcje: 2-4

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:


  • 1 duże obrane mango

  • 1/4 szklanki cukru (można dać mniej w zależności od upodobań)

  • 2 łyżki soku z limonki

  • 1,5 szklanki jagód

  • 1 szklanka schłodzonego jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie śmietany)

  • starta skórka z limonki

  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

W blenderze zmiksować mango, cukier, sok z limonki i szczyptę soli. Dodać jogurt i miksować do całkowitego wymieszania. Następnie wmieszać 3/4 jagód i skórkę z limonki, nałożyć do szklanek, udekorować pozostałymi jagodami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.



[print_link]

8 komentarzy:

Maurycja67 pisze...

Prezentuje się wyśmienicie! Jak w groszki! Muszę spróbować! Pewnie równie interesujące byłoby gdyby zmiksować jagody i nakładać warstwami jak w trifle!

fiolka pisze...

Wygląda świetnie :) ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze nigdy mango w połączeniu z limonką.

margot11 pisze...

jakie apetyczne ,ojej jak bardzo

wiosenka pisze...

Świetny deser:) Bardzo lubię mango:)
www.cookingroom.blog.pl

Gosi@ pisze...

fajnie wyglada i bardzo interesujacy musi miec smak to polaczenie mango z jagodami :)

Majana pisze...

Jak to cudnie wygląda! Musi smakować bosko. Nigdy jeszcze czegoś takiego nie jadłam,.

zemfiroczka pisze...

Myszo! to jest absolutnie fantastyczne! zapisuję! :)

pozdr! po dłuższej przerwie ;)

MAM! | pisarka.pl pisze...

[...] fool-z-mango-i-jagodami [...]