niedziela, 5 lipca 2009

Lody miętowe i lody malinowe

Kiedy przychodzą upalne dni staję się prawdziwym lodożercą (chociaż niektórzy twierdzą, że lody lepiej jeść chłodną porą... ;) ). Najbardziej lubię te owocowe, lekko kwaskowe i mocno orzeźwiające. Ale nie unikam też smaków klasycznych. Połączenie czekolady i mięty to dla mnie duet idealny, który z niezwykłą regularnością pojawia się w moim lodowym wakacyjnym menu :). Mam swoje ulubione marki lodów, ale zawsze kusiło mnie, aby ten mrożony deser przygotować samodzielnie. W ubiegłym roku planowałam nawet zakup maszynki do lodów, ale z powodu niewystarczającej ilości miejsca w zamrażalce pomysł upadł szybciej aniżeli na dobre pojawił się w mojej głowie...


W tym roku  długo nie czekałam i na początek wypróbowałam dwa przepisy. Pierwszy z nich to idealnie kremowe klasyczne lody miętowe, drugi lody malinowe na bazie jogurtu i twarożku. I chociaż nie używałam maszynki do lodów, to dzięki ręcznemu mieszaniu co 30 minut i tak wyszły gładkie.


Pamiętajcie jednak, żeby przed przed przygotowaniem malinowej wersji dobrze osuszyć owoce. W przeciwnym razie nawet odrobina wody sprawi, że lody nie będą kremowe, a ich "struktura" będzie przypominać kryształki lodu.



Lody domowej roboty



Lody miętowe

Źródło przepisu: Martha Stewart

Porcje: 4 (400 ml)

Czas przygotowania: 1 godzina + czas zamrażania

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciasno ubitej mięty

  • 1/2 szklanki pełnego mleka

  • 1 szklanka śmietany kremówki

  • 1 duże jajko

  • 1/3 szklanki cukru



  • woda z lodem


Sposób przygotowania:

Listki mięty wrzucić do małego garnka z gotującą się wodą i gotować przez minutę, aż zrobią się jasnozielone. Za pomocą łyżki durszlakowej przełożyć miętę do wody z lodem. Kiedy ostygnie, dobrze odsączyć. Następnie zmiksować miętę z mlekiem w blenderze. Przelać do średniego garnka, dodać śmietanę, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.


W misce ubić jajka z cukrem. Do ubitych jajek dodać stopniowo 1/3 śmietany połączonej z mlekiem, przelać wszystko od garnka i wlać pozostałą śmietanę z mlekiem. Garnek postawić na średnim ogniu i gotować jeszcze  minut cały czas mieszając drewnianą łyżką i uważając, aby nie zagotować masy.


Następnie przetrzeć przez drobne sito do żaroodpornej miski, naciskając na listki mięty, żeby wypuścić z nich jak najwięcej soku. Masę ostudzić, a następnie przelać do zamykanego pojemnika. Wstawić do zamrażalki. Masę mieszać co 20-30 minut do prawie całkowitego zamrożenia. Następnie mrozić jeszcze przez przynajmniej 4 godziny.





Lody malinowe

Źródło przepisu: miesięcznik "Kuchnia" lipiec 2009

Porcje: 3-4 (400 ml)

Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia

Składniki:

  • 300 g malin

  • 200 g twarożku naturalnego

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

  • 2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:

Maliny zmiksować i przetrzeć je przez drobne sito. Twarożek utrzeć z jogurtem, pod koniec dodając miód i sok pomarańczowy. Masę wymieszać z malinami i przelać do zamykanego pojemnika. Mieszamy co 20-30 minut do prawie całkowitego zamrożenia, po czym mrozić jeszcze 4 godziny.



[print_link]

6 komentarzy:

Majana pisze...

Pyszności ! Uwielbiam lody - miętowe są tak orzeźwiające, w sam raz na gorące dni :)

agata pisze...

Piękne, pastelowe i zimne. Czegóż więcej chcieć w upalny dzień?!

asiejka pisze...

w sadzie rośnie pyszna mięta, świeża, aromatyczna..
maliny juz zaczynają dojrzewac, ostatnio mama nazrywała mi garstkę
na pewno spróbuję tych lodów!

mysza klapsiara pisze...

[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img]
@Majana: dlatego też tak bardzo je lubię. Pasują idealnie do niemal wszystkich owocowych smaków, z czekoladą i wanilią też komponują się dobrze. Czego chcieć więcej?
@agata: dokładnie!
@asiejka: naprawdę polecam. Daj znać, jak wyszły.

Ola;p pisze...

Jakie cudoowne masz wafelki!!!
Ja nigdy takich znaleźć nie moge w sklepie:/

Workowa pisze...

A może ktoś ma ochotę spróbować swoich sił i zrobić własne lody? :)
Zawsze myślałam, że zrobienie lodów, to trudna sprawa, ale znalazłam fajny zestaw przepisów w necie.
Rzućcie okiem na ten artykuł o tym jak zrobić lody. Limonkowe niestety mi nie wyszły, ale te z arbuza były aaawesome!! :)