Kiedy przychodzą upalne dni staję się prawdziwym lodożercą (chociaż niektórzy twierdzą, że lody lepiej jeść chłodną porą... ;) ). Najbardziej lubię te owocowe, lekko kwaskowe i mocno orzeźwiające. Ale nie unikam też smaków klasycznych. Połączenie czekolady i mięty to dla mnie duet idealny, który z niezwykłą regularnością pojawia się w moim lodowym wakacyjnym menu :). Mam swoje ulubione marki lodów, ale zawsze kusiło mnie, aby ten mrożony deser przygotować samodzielnie. W ubiegłym roku planowałam nawet zakup maszynki do lodów, ale z powodu niewystarczającej ilości miejsca w zamrażalce pomysł upadł szybciej aniżeli na dobre pojawił się w mojej głowie...
W tym roku długo nie czekałam i na początek wypróbowałam dwa przepisy. Pierwszy z nich to idealnie kremowe klasyczne lody miętowe, drugi lody malinowe na bazie jogurtu i twarożku. I chociaż nie używałam maszynki do lodów, to dzięki ręcznemu mieszaniu co 30 minut i tak wyszły gładkie.
Pamiętajcie jednak, żeby przed przed przygotowaniem malinowej wersji dobrze osuszyć owoce. W przeciwnym razie nawet odrobina wody sprawi, że lody nie będą kremowe, a ich "struktura" będzie przypominać kryształki lodu.
Lody miętowe
Źródło przepisu: Martha Stewart
Porcje: 4 (400 ml)
Czas przygotowania: 1 godzina + czas zamrażania
Składniki:
- 1/2 szklanki ciasno ubitej mięty
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki cukru
- woda z lodem
Sposób przygotowania:
Listki mięty wrzucić do małego garnka z gotującą się wodą i gotować przez minutę, aż zrobią się jasnozielone. Za pomocą łyżki durszlakowej przełożyć miętę do wody z lodem. Kiedy ostygnie, dobrze odsączyć. Następnie zmiksować miętę z mlekiem w blenderze. Przelać do średniego garnka, dodać śmietanę, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.
W misce ubić jajka z cukrem. Do ubitych jajek dodać stopniowo 1/3 śmietany połączonej z mlekiem, przelać wszystko od garnka i wlać pozostałą śmietanę z mlekiem. Garnek postawić na średnim ogniu i gotować jeszcze minut cały czas mieszając drewnianą łyżką i uważając, aby nie zagotować masy.
Następnie przetrzeć przez drobne sito do żaroodpornej miski, naciskając na listki mięty, żeby wypuścić z nich jak najwięcej soku. Masę ostudzić, a następnie przelać do zamykanego pojemnika. Wstawić do zamrażalki. Masę mieszać co 20-30 minut do prawie całkowitego zamrożenia. Następnie mrozić jeszcze przez przynajmniej 4 godziny.
Lody malinowe
Źródło przepisu: miesięcznik "Kuchnia" lipiec 2009
Porcje: 3-4 (400 ml)
Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia
Składniki:
- 300 g malin
- 200 g twarożku naturalnego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Maliny zmiksować i przetrzeć je przez drobne sito. Twarożek utrzeć z jogurtem, pod koniec dodając miód i sok pomarańczowy. Masę wymieszać z malinami i przelać do zamykanego pojemnika. Mieszamy co 20-30 minut do prawie całkowitego zamrożenia, po czym mrozić jeszcze 4 godziny.
[print_link]
6 komentarzy:
Pyszności ! Uwielbiam lody - miętowe są tak orzeźwiające, w sam raz na gorące dni :)
Piękne, pastelowe i zimne. Czegóż więcej chcieć w upalny dzień?!
w sadzie rośnie pyszna mięta, świeża, aromatyczna..
maliny juz zaczynają dojrzewac, ostatnio mama nazrywała mi garstkę
na pewno spróbuję tych lodów!
[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img]
@Majana: dlatego też tak bardzo je lubię. Pasują idealnie do niemal wszystkich owocowych smaków, z czekoladą i wanilią też komponują się dobrze. Czego chcieć więcej?
@agata: dokładnie!
@asiejka: naprawdę polecam. Daj znać, jak wyszły.
Jakie cudoowne masz wafelki!!!
Ja nigdy takich znaleźć nie moge w sklepie:/
A może ktoś ma ochotę spróbować swoich sił i zrobić własne lody? :)
Zawsze myślałam, że zrobienie lodów, to trudna sprawa, ale znalazłam fajny zestaw przepisów w necie.
Rzućcie okiem na ten artykuł o tym jak zrobić lody. Limonkowe niestety mi nie wyszły, ale te z arbuza były aaawesome!! :)
Prześlij komentarz