To jedna z tych tart, które piekę co roku, kiedy tylko pojawią się pierwsze jagody. Kruche ciasto pâte sucrée w połączeniu ze smakiem pieczonych jagód smakuje wybornie. Jak dla mnie idealna letnia propozycja.
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 6-8
Składniki: (na tartę o średnicy 22-24 cm)
- 300 g mąki
- 125 g lekko zmiękczonego masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 300 g świeżych jagód
- 25 g cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę i sól przesiać na chłodny blat, zrobić wgłębienie, wrzucić masło, żółtka i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Stopniowo wymieszać, formując gładką kulę (jeśli ciasto będzie zbyt suche podczas zagniatania można dodać odrobinę wody). Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim formę na tartę (najlepsza jest forma z wyjmowanym dnem), wyłożyć owoce, posypać cukrem. Tartę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 30-35 minut.
[print_link]
10 komentarzy:
Slicznie sie prezentuje ta tarta :) I jakie ladne listki z ciasta zrobilas :) Pozdrawiam.
Cudna tarta pełna lata ! Ach:)
o rany ale piekna! i tyle tu jagod, uwielbiam tarty:)
sliczna jest i pewnie baaaaardzo jagodowa :)))
[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img] Dziękuję dziewczyny za ciepłe słowa! A tartę polecam!
Mnie tez się strasznie podoba! Taka soczyście jagodowa! Eh! szkoda ze w moim mieście nie dostanę jagód!
Taakk.. koniecznie do wypróbowania:)
A mam pytanko,jak się zachowuje z mrożonymi jagódkami??
[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img]
@Ola: Mrożone jagody nadają się tak samo, jak świeże.
Tarta prezentuje się wyśmienicie :)
Pozwoliłam sobie dodać Cię do listy moich ulubionych blogów :)
Oj ślinka mi cieknie. Uwielbiam jagody i jestem pewna, że taka tarta jest po prostu pyszniutka.
Prześlij komentarz