Wraz z dziesiątkami (a może i setkami?) uczestników grupy Daring Cooks zawędrowałam w sierpniu do Hiszpanii. Niewiele brakowało, a znowu spóźniona nadrabiałabym zaległości w kuchni Olgi, gospodyni aktualnego wyzwania. Ale udało się i w późnych godzinach popołudniowych nasze talerze przybrały kolor złotożółty.
Do przepisu wprowadziłam jednak pewną modyfikację. Sugerowaną mątwę zastąpiłam kawałkami kurczaka. Smak z pewnością inny, ale całość komponowała się smakowicie.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 karczochy
- 5 pieczarek
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki białego wina
- pół piersi z kurczaka (w oryginalnym przepisie 1 mątwa)
- 150 g ryżu
- woda lub bulion rybny - 1 i 1/2 szklanki na 75 g ryżu (jeśli używamy kurczaka, może być rosół drobiowy)
- nitki szafranu
- 5 średnich pomidorów
- 1 cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1 listek laurowy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy
Przygotować sos pomidorowy. Sparzone i pokrojone w cząstki pomidory, posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę wrzucić do rondelka. Dodać oliwę i oregano i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną i powstanie gęsty sos.
Kurczaka pokroić na kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy.
Karczochy i pieczarki obrać, pokroić na dosyć duże kawałki. Razem z listkiem laurowym dodać do kurczaka, podsmażać do czasu aż karczochy nabiorą lekko brązowego koloru.
Dodać odrobinę wina, zamieszać.
Dodać kilka łyżek sosu pomidorowego i wymieszać z pozostałymi składnikami - wszystkie powinny być "pokryte" sosem. Następnie wlać resztę wina i wody (lub bulionu) i doprowadzić całość do wrzenia.
Wsypać ryż , gotować przez 5 minut na dużym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, dodać kilka nitek szafranu i całość gotować jeszcze kolejnych 8 minut.
[print_link]
4 komentarze:
Beautiful photos! I loved this recipe:)
Bardzo fajne danie:) Często takie robię tylko bez karczochów:) Pozdrawiam w świąteczny poranek:)
A ja karczochy zasadziłem i rosną mi w ogródku. Niestety, będą dopiero za rok nadawały się do spożycia [mam nadzieję].
A poza tym, to byłem Cię ustrzeliłem - wpadnij do mnie, to zobaczysz czemu, a później napisz coś o sobie. ;)
lubię takie dania
warzywa, mięso i ryż
:-)
Prześlij komentarz