No to zaczynam i to w wielorakim tego słowa znaczeniu. Z nieco odmienioną formułą bloga, z nowym minimalistycznym szablonem, (i również z kampanią nikona i testami nowego aparatu, :), którego brat bliźniak czeka na przygarnięcie w konkursie). Co dokładnie mam na myśli, zobaczycie sami w najbliższych dniach a może nawet i tygodniach, bo tak naprawdę sama nie wiem, w jaki sposób będzie rozwijać się ta strona. Jedno jest pewne - nie zabraknie tu smacznych przepisów, dodatkowo pojawią się natomiast inne, skupiające się wokół tematyki kulinarnej wpisy. Potrzebowałam zmiany i nowości, chyba każdy z Was czasami tak ma, co?
Na razie jednak typowo kulinarnie i do tego smacznie! Na chłodny zimowy wieczór proponuję makaron z pysznym, niezwykle aromatycznym sosem grzybowym. Stosunkowo szybkie i proste danie. Szczególnie jeśli użyjemy świeżych grzybów. Chociaż ja akurat użyłam tutaj podsuszanych borowików. :)
Składniki:250 g makarony papardelle, 100 g suszonych borowików, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, starty parmezan, koperek
Borowiki moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić, pozostawiając wywar. Grzyby grubo pokroić, podsmażyć na maśle razem z ząbkiem czosnku pokrojonym na plasterki. Następnie dodać około 100 ml wywaru, dusić wszystko około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Podawać posypany parmezanem i pokrojonym koperkiem
[print_link]
5 komentarzy:
i do tego z koperkiem, a grzyby suszone dodają więcej aromatu
bardzo mi się taki minimalistyczny wygląd Twojego bloga podoba :) a co do zmian to też tak mam, od czasu do czasu trzeba zmian :)
a co do dania to super pomysł na smaczny obiad :)
Musi być pyszne
I zmiany i danie bardzo mi się podobają!
[...] knedlika, wiedzą, że makarony wszelkiej maści należą do dań moich ulubionych. Spaghetti, papardelle czy penne zawsze mam w szafce – dodam tylko kilka składników i już obiad [...]
Prześlij komentarz