niedziela, 24 stycznia 2010

Grillowane szaszłyki

Dawno nie korzystałam z przepisów blogowych znajomych (chociaż na mojej liście "to do" jest ich całkiem sporo!), tym razem jednak skusiłam się niemal od razu. Mowa o grillowanych szaszłykach Ireny i Andrzeja, ewentualnie o bliźniaczych daniach Majany i Anity, bo dziewczyny również prezentowały je na swoich blogach :) Wyglądają pysznie, rewelacyjnie pachną i przygotowuje się je niezmiernie szybko. Polecam!


Argentine Grilled Chicken Skewers


2 piersi z kurczaka, 1 zielona papryki, 1 czerwona papryki, 2 średnie czerwone cebule, 200 g pomidorków koktajlowych, 1/2 szklanki oleju, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.


1. Z oleju, oregano, słodkiej papryki, czosnku przygotować marynatę, soli i pieprzu mieszając wszystkie składniki ze sobą.


2. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać do przygotowanej wcześniej marynaty, pozostawić na noc w lodówce.


3. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę na dosyć duże kawałki. Kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora nadziewać naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Grillować na patelni przez 15-20 minut.


[print_link]

3 komentarze:

Majana pisze...

Myszko, jak fajnie,że je zrobiłaś! Prawda,że smaczne są te szaszłyczki? Bardzo nam smakowały:)
Pozdrawiam Cie!

mysza klapsiara pisze...

@Majana: Są pyszne!

atina pisze...

Widzę, że ekspresowo zrealizowałaś te szaszłyczki:) Cieszę się również, że smakowały:)