Eksperymentuję ostatnio z zupami. Ciągle szukam nowych połączeń i smaków, które zachwyciłyby mnie tak bardzo, jak choćby pomidorowa z dodatkiem mleka kokosowego. Zupa krem z marchwi to jeszcze nie to ;), ale z pewnością warta jest wypróbowania. Intensywna słodycz marchewki przełamana jest tutaj smakiem ostrego pora. Całość dopełnia zaś kolendra i lekko kwaśny jogurt. Szybka, prosta i smaczna.
Krem z marchwi
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
3 pory
1 kg marchwi
2 łyżki masła
2,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
2 łyżeczki zmielonej kolendry
sól
pieprz
jogurt naturalny
Marchewkę obrać, pokroić w plastry, to samo zrobić z białą częścią pora. Warzywa podsmażyć na maśle dusić razem w garnku około 15 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem, dodać kolendrę i gotować wszystko razem do czasu aż warzywa nie zmiękną. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, za pomocą blendera dobrze zmiksować, podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
[print_link]
[:Listonic]
5 komentarzy:
Nie próbowałam takiego połączenia, ale podoba mi się :)
Mnie też się podoba :)) Chętnie wypróbuję:)
Wspaniała! Nie tylko piękne zdjęcie, jak wszystkie na tym blogu, ale i zupa wygląda cudnie!
Ja gotowałam wczoraj moją ukochaną, prostą pomidorową. Krem z marchwi mieści się w pierwszej dziesiątce moich ulubionych zup, ja dodaję do mojej kumin, przez co ma bardziej orientalny smak.
Nieśmiało zapraszam też na mojego bloga - wprawdzie dopiero raczkuję, ale mam mocne postanowienie wytrwania:) http://www.kucharnia.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie!
Radosnych Świąt Myszko!:)
Wesołych Świąt !!! :)
Prześlij komentarz