niedziela, 13 czerwca 2010

Lemoniada rabarbarowa

Dobre, bo polskie!

Rhubarb lemonade

I jeszcze na koniec upalnego tygodnia coś dla ochłody. Orzeźwiająca rabarbarowa lemoniada domowej roboty. Polecam. Idealna na lato. Warto się pospieszyć, bo choć rabarbar widziałam jeszcze na pobliskim targu, to niedługo już go nie będzie.

Porcje: 6

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru

  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

  • sok z 1/2 limonki

  • 1 l wody mineralnej niegazowanej

  • szczypta mielonego imbiru


Rabarbar umyć, obrać (jeśli mamy młody rabarbar, można go jedynie dobrze umyć), pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać odrobinę wody i cukier, dusić do czasu, aż rabarbar zmięknie i utworzy gęsty mus. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie rabarbarowy mus przełożyć do szklanego dzbanka, dodać wodę mineralną, sok z limonki i imbir, wszystko dobrze wymieszać. Podawać z kostkami lodu.

[print_link]

4 komentarze:

nobleva pisze...

Lubię połączenie rabarbaru i imbiru, robiłam podobny napój i wiem, że to pycha! pozdrawiam.

asiejka pisze...

lemoniadę lubię. domową.

ale.. zachwyciła mnie ta szklanka. jest piękna!

mysza klapsiara pisze...

@noblewa: a teraz mam ochotę na połączenie rabarbaru i imbiru w cieście :), o!
@asiejka: bo grochy do leminiady pasują idealnie!

grazyna pisze...

faktycznie pyszny napój