Na koniec tygodnia jeszcze jeden przepis w bardzo letnim (i trochę greckim) stylu. Dla mnie zaczynającej każdy dzień od kubka kawy, mrożona frappe jest doskonałą alternatywą w upalne, letnie przedpołudnie. Przygotowanie frappe jest bardzo proste. Wystarczy ulubiona rozpuszczalna kawa, mleko i (niezbędny tutaj) mały gadżet - spieniacz na baterie. Możecie oczywiście eksperymentować ze smakiem, dodając do klasycznej frappe ulubiony syrop, likier czy porcję lodów. Ja tym razem postawiłam na klasykę, ale obowiązkowo z mlekiem. Bo wersja bez mleka jakoś mi tutaj nie pasuje...
No i jeszcze taka niepozorna frappe okazuje się być całkiem przyjemnym sposobem na wakacyjny relaks... :)
Porcje: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja używam Nescafe)
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 100 ml zimnej, przegotowanej wody
- 150 ml zimnego mleka
- kostki lodu
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie spienić spieniaczem (piana powinna być dosyć wysoka, około 3 cm). Powoli wlać zimną wodę, mleko, na końcu dodać kostki lodu. Podawać od razu.
[print_link]
[:Listonic]
5 komentarzy:
świetne zdjęcia;D moja ulubiona kawka;)
nie tylko na śniadanie z chęcią taką bym wypiła :)
Uwielbiam kawę :)
Bez kawy nie ma dnia hihi:)
Frappe sobie robię,ale bez cukru:)
ŚLiczna. A wiesz, że ja używam do ubijania zwykłego miksera? Tylko robię w dużym pojemniku i dolewam, dolewam i dolewam :)
uwielbiane kawowe słodkości
Prześlij komentarz