Na śniadanie
Dziś śniadanie w klimacie meksykańskim. Jajka sadzone serwowane na tortilli (najlepiej kukurydzianej) z pomidorowym sosem z dodatkiem ostrej papryczki i soku z limonki. Inne dodatki? Guacamole czy pasta z fasoli - tak również można. Takie śniadania lubię. Szybkie, sycące i bardzo, bardzo smaczne.
Porcje: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 kukurydziana tortilla
- 2 jajka
- 2 pomidory (lub 1/2 puszki pomidorów pelati)
- łyżka soku z limonki
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podmażyć na odrobinie oliwy. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojone drobno chili, pokrojone w kostkę pomidory i sok z limonki i dusić razem około 5-7 minut., doprawiając pod koniec solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować jajka sadzone. Następnie tortillę podgrzać, na połowie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć jajka. Złożyć tortillę. Podawać od razu.
[print_link]
6 komentarzy:
mnie o poranku zwykle brakuje energii do przygotowywania takich wymyślnych śniadań.. chyba szkoda.
a mi czasu wcale nie brakuje. Wstałabym spejclanie wczesniej zeby przygotować :)
Robiłam ostatnio wersję dla chudnących. Teraz pora na taką prawdziwą, z tortillami.
jak to wszystko smakowicie wygląda!
zjadłabym - mniam
bardzo pomysłowy przepis i na pewno zrobię go wkrótce, bo dotychczas zawijałam w tortillias tylko jajecznicę z papryką (też smaczne) i kielbasa lub kurczakiem.
pozdrawiam!
Prześlij komentarz