niedziela, 7 listopada 2010

Pęczak z podsmażoną cebulą i kiełbasą

Dobre, bo polskie!

pęczak


Polskie gotowanie z Ireną i Andrzejem oraz serwisem zpierwszegotoczenia.pl kończę błyszczącymi owalnymi ziarenkami okraszonymi rumianymi skwarkami z wędzonki i rumianą cebulą. Zadziwiające, że proste smaki smakują tak dobrze! Ale z pewnością duża tu zasługa pęczaku, naszego lokalnego, zapomnianego już trochę rodzaju kaszy. A szkoda, bo te stawiające zębom przyjemny opór ziarna stanowią doskonałą bazę wielu pysznych dań.A wy lubicie pęczak? Gotujemy po polsku!


Składniki:


  • szklanka pęczaku

  • woda

  • 200 g dobrej kiełbasy (lub wędzonego boczku)

  • 1 duża cebula

  • łyżka masła


Pęczak zalać wodą w proporcjach 1:3, dodać odrobinę soli, gotować do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na złoto na maśle. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażać do momentu, aż wszystko się zrumieni. Podawać z ugotowanym pęczakiem.


[print_link]

4 komentarze:

asieja pisze...

lubię takie polskie smaki.

Magda K. pisze...

prosto i pysznie, czyli dokładnie tak jak lubię :)

Ewa pisze...

Czesc!
Fajnie ze przypominasz takie cos jak peczak. Czasami robie podobnie z wkladka miesna tzn kielbasa, kurczak lub indyk. I dodaje jeszcze cos z zielonych warzyw: szpinak i baklazan przewaznie.
Tak przyrzadzonym posilkiem moge sie podzielic ze swoim psem.
Nie mysl ze to kpina - po prostu bardzo kocham swojego psa i czasem dziele sie z nim jedzeniem (takim ktore on moze tez zjesc).

Rowniez polecam staropolski i dobry przepis szczegolnie na zimowe wieczory tzw. "bilgorajski pirog" czyli zapiekany w ciescie drozdzowym farsz zlozony z ziemniakow, bialego sera i kaszy gryczanej. Robie takie cos rzadko bo przepis jest dosc pracochlonny ale bardzo zdrowy. Pies tez uwielbia.

Janusz pisze...

Proste i smaczne! Bardzo lubię wszystkie nasze kasze, pęczak i dobrego gatunku, dobrze uprażona kasza gryczana należy do moich ulubionych.
Przyrządzam z nich ... sałatki! Najprostsza z nich to po prostu kasza, orzechy włoskie i sos winegret z dużą ilością roztartego czosnku, no i obowiązkowo solidny pęczek posiekanej pietruszki.

Janusz