Polskie gotowanie z Ireną i Andrzejem oraz serwisem zpierwszegotoczenia.pl kończę błyszczącymi owalnymi ziarenkami okraszonymi rumianymi skwarkami z wędzonki i rumianą cebulą. Zadziwiające, że proste smaki smakują tak dobrze! Ale z pewnością duża tu zasługa pęczaku, naszego lokalnego, zapomnianego już trochę rodzaju kaszy. A szkoda, bo te stawiające zębom przyjemny opór ziarna stanowią doskonałą bazę wielu pysznych dań.A wy lubicie pęczak?
Składniki:
- szklanka pęczaku
- woda
- 200 g dobrej kiełbasy (lub wędzonego boczku)
- 1 duża cebula
- łyżka masła
Pęczak zalać wodą w proporcjach 1:3, dodać odrobinę soli, gotować do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na złoto na maśle. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażać do momentu, aż wszystko się zrumieni. Podawać z ugotowanym pęczakiem.
[print_link]
4 komentarze:
lubię takie polskie smaki.
prosto i pysznie, czyli dokładnie tak jak lubię :)
Czesc!
Fajnie ze przypominasz takie cos jak peczak. Czasami robie podobnie z wkladka miesna tzn kielbasa, kurczak lub indyk. I dodaje jeszcze cos z zielonych warzyw: szpinak i baklazan przewaznie.
Tak przyrzadzonym posilkiem moge sie podzielic ze swoim psem.
Nie mysl ze to kpina - po prostu bardzo kocham swojego psa i czasem dziele sie z nim jedzeniem (takim ktore on moze tez zjesc).
Rowniez polecam staropolski i dobry przepis szczegolnie na zimowe wieczory tzw. "bilgorajski pirog" czyli zapiekany w ciescie drozdzowym farsz zlozony z ziemniakow, bialego sera i kaszy gryczanej. Robie takie cos rzadko bo przepis jest dosc pracochlonny ale bardzo zdrowy. Pies tez uwielbia.
Proste i smaczne! Bardzo lubię wszystkie nasze kasze, pęczak i dobrego gatunku, dobrze uprażona kasza gryczana należy do moich ulubionych.
Przyrządzam z nich ... sałatki! Najprostsza z nich to po prostu kasza, orzechy włoskie i sos winegret z dużą ilością roztartego czosnku, no i obowiązkowo solidny pęczek posiekanej pietruszki.
Janusz
Prześlij komentarz