piątek, 13 maja 2011

Sałatka z młodych rzodkiewek i ziemniaków

Ostatnie dni dawały nam już przedsmak lata (niestety nie dzisiaj - tylko wiatr i deszcz), dlatego w kuchni zapragnęliśmy letnio-wiosennych smaków. A czy może być coś bardziej letniego niż sałatka? Postanowiliśmy wykorzystać w niej wszechobecne już nowalijki i oto prezentujemy bardzo prostą i szybką, a jednocześnie niezwykle smaczną sałatkę z młodej rzodkiewki i ziemniaków.

rzodkiewka-salatka

1kg młodych ziemniaków

2 pęczki rzodkiewki

sałata (dowolnego wyboru)

2 ząbki czosnku

oliwa

sok z połówki cytryny

sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ok. 15 minut, tak żeby po ugotowaniu były jeszcze pół twarde. Studzimy. W międzyczasie kroimy rzodkiewkę na plasterki. Wybraną przez nas sałatę (może być tradycyjna masłowa, lodowa, rzymska albo mix) rwiemy. Jeśli liście rzodkiewki są ładne i nie zniszczone możemy porwać je również. Czosnek ucieramy z solą, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem (najlepszy jest do tego mały słoiczek użyty na zasadzie shakera). Wszystkie składniki łączymy i polewamy dresingiem.

4 komentarze:

Majana pisze...

Pełnia wiosny u Was :) Fajnie:)

Grażyna pisze...

Mniam, prawdziwie letnie smaki :)

Olciaky pisze...

mniam.
zdrowo i przepysznie!
Dawno tu nie zaglądałam, fajne zmiany przez ten czas nastąpiły.

Pozdrawiam

Bernadeta pisze...

robie bardzo podobna wiec wiem ze twoja jest napewno pyszna.