Ostatnie dni dawały nam już przedsmak lata (niestety nie dzisiaj - tylko wiatr i deszcz), dlatego w kuchni zapragnęliśmy letnio-wiosennych smaków. A czy może być coś bardziej letniego niż sałatka? Postanowiliśmy wykorzystać w niej wszechobecne już nowalijki i oto prezentujemy bardzo prostą i szybką, a jednocześnie niezwykle smaczną sałatkę z młodej rzodkiewki i ziemniaków.
1kg młodych ziemniaków
2 pęczki rzodkiewki
sałata (dowolnego wyboru)
2 ząbki czosnku
oliwa
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ok. 15 minut, tak żeby po ugotowaniu były jeszcze pół twarde. Studzimy. W międzyczasie kroimy rzodkiewkę na plasterki. Wybraną przez nas sałatę (może być tradycyjna masłowa, lodowa, rzymska albo mix) rwiemy. Jeśli liście rzodkiewki są ładne i nie zniszczone możemy porwać je również. Czosnek ucieramy z solą, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem (najlepszy jest do tego mały słoiczek użyty na zasadzie shakera). Wszystkie składniki łączymy i polewamy dresingiem.
4 komentarze:
Pełnia wiosny u Was :) Fajnie:)
Mniam, prawdziwie letnie smaki :)
mniam.
zdrowo i przepysznie!
Dawno tu nie zaglądałam, fajne zmiany przez ten czas nastąpiły.
Pozdrawiam
robie bardzo podobna wiec wiem ze twoja jest napewno pyszna.
Prześlij komentarz