środa, 25 maja 2011
Tarta ze szparagami
Po ostatniej odmianie w naszej kuchni jakim były wariacje na temat fast foodów (o czym mogliście przeczytać w naszym newsletterze) znowu wracamy do majowych smaków, a wśród nich królują szparagi. Zdecydowanie najbardziej lubimy je same, ale tym razem zdecydowaliśmy się na tartę. Jednak po długim dniu w pracy nie mieliśmy sił na zagniatanie ciasta dlatego wybraliśmy gotowe ciasto francuskie. Świetnie sprawdziło się w roli spodu tarty, a do tego szparagi i masa z serka mascarpone. Palce lizać!
pęczek szparagów
paczka świeżego ciasta francuskiego
250g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki
1 jajko
sól, pieprz
Gotujemy szparagi. Ciasto rozwijamy, nacinamy 2 cm od krawędzi, zawijamy na pół tworząc brzeg. Środek nakłuwamy i obciążamy, np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. W międzyczasie mieszamy serek ze śmietaną, jajkiem. Soli i pieprzymy. Gdy ciasto się upiecze i powstanie brzeg tarty wykładamy szparagi, zalewamy masą serowo-śmietanowo-jajeczną. Pieczemy ok. 10 minut, aż masa się zetnie.
Autor:
Karolina
Etykiety:
ciasto francuskie,
mascarpone,
szparagi,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Fajny przepis, a tarta wygląda cudownie:)
Proste i smaczne ! I do tego ładnie wygląda :)
Naprawdę pięknie się prezentuje!:)
Piekna i bardzo elegancka tarta. Az trudno uwierzyc, ze tak latwo ja przygotowac!
ale pysznie:)
Prześlij komentarz