środa, 25 maja 2011

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Po ostatniej odmianie w naszej kuchni jakim były wariacje na temat fast foodów (o czym mogliście przeczytać w naszym newsletterze) znowu wracamy do majowych smaków, a wśród nich królują szparagi. Zdecydowanie najbardziej lubimy je same, ale tym razem zdecydowaliśmy się na tartę. Jednak po długim dniu w pracy nie mieliśmy sił na zagniatanie ciasta dlatego wybraliśmy gotowe ciasto francuskie. Świetnie sprawdziło się w roli spodu tarty, a do tego szparagi i masa z serka mascarpone. Palce lizać!

pęczek szparagów

paczka świeżego ciasta francuskiego

250g serka mascarpone

100ml śmietany kremówki

1 jajko

sól, pieprz

Gotujemy szparagi. Ciasto rozwijamy, nacinamy 2 cm od krawędzi, zawijamy na pół tworząc brzeg. Środek nakłuwamy i obciążamy, np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. W międzyczasie mieszamy serek ze śmietaną, jajkiem. Soli i pieprzymy. Gdy ciasto się upiecze i powstanie brzeg tarty wykładamy szparagi, zalewamy masą serowo-śmietanowo-jajeczną. Pieczemy ok. 10 minut, aż masa się zetnie.

5 komentarzy:

burczymiwbrzuchu pisze...

Fajny przepis, a tarta wygląda cudownie:)

abbra pisze...

Proste i smaczne ! I do tego ładnie wygląda :)

Majana pisze...

Naprawdę pięknie się prezentuje!:)

Maggie pisze...

Piekna i bardzo elegancka tarta. Az trudno uwierzyc, ze tak latwo ja przygotowac!

aga pisze...

ale pysznie:)